Chciałbym poprosić o pomoc i weryfikację założeń dotyczących druku fotografii mającej się zawisnąć w mieszkaniu mojego przyjaciela jako prezent dla narzeczonej. Dziewczyna fajna ale "swoje zdanie ma" wiec do sprawy postanowiliśmy przygotować się jak należy aby sumienie mieć czyste w razie gdyby coś poszło nie tak (przyszła teściowa też będzie przy oględzinach:).... Kolega wysłał niewiastę z mamą do spa na długi weekend, zakupiliśmy jasne z pianką i rozpoczęliśmy rozmyślania jak do sprawy podejść

Założenia:
Zdjęcie o wymiarach 100x60 cm ma zawisnąć w pokoju który służy jako dzienny i do pracy na ścianie na przeciwko okna.
Uznaliśmy, że zdjęcie ma być oglądane głównie w porze dziennej.
Warunki zastane
Pokój ma okna na północ i nie dociera do niego bezpośrednie światło słoneczne.
Ściany białe, aranżacja pokoju "skandynawska". Mało gratów i wszystko raczej w bielach i szarościach.
Światło z okna przesączone przez szare zasłony.
Pomiary
Do pomiarów użyliśmy Color Munikiego Photo. Przy różnych warunkach na zewnątrz parametry światła podającego na ścianę w miejscu gdzie ma zawisnąć fotka zawierało się w przedziale 79 - 117 lux i pomiędzy 4600 - 5200 K.
Kalibracja monitora i przygotowanie do druku
Monitor mam skalibrowany tak jak na obrazie poniżej. Druk na maszynach Epson Stylus, technologia Fine Art, papier Traditional Photo Paper 330g (Epson)
Profile ICC z labu osadzony gdzie trzeba w PS. Proof wygląda obiecująco.
Teraz podstawowe pytanie, czy mogę to tego jednego wydruku zoptymalizować kalibrację monitora tak aby uzyskać możliwie najlepszą zgodność z wydrukiem? Dodam że pracuję przy prawidłowym oświetleniu tj. natężenie i barwa światła jest dobrana odpowiednia do parametrów do których skalibrowany był monitor.
Liczę na opinie i konstruktywną krytykę. To pierwsza próba druku pod określoną lokalizację pracy i nie wiem czy jakiś kardynalnych błędów nie popełniam

Z góry dziękuję