Na wstępie chciałem zaznaczyć, że to mój pierwszy wpis na forum, choć czytelnikiem jestem już od jakiegoś czasu. Wczoraj kupiłem monitor NEC MultiSync EA271Q w wersji ColorTuned. Jest to moje drugie zetknięcie z monitorem przeznaczonym (choć w tym modelu - raczej amatorsko) do pracy z grafiką i kolorem. Piszę tutaj ponieważ nie jestem pewien kilku rzeczy, a widzę że na forum jest kilku specjalistów w dziedzinie monitorów i ich kalibracji, dlatego nieśmiało mam nadzieję zasięgnąć tutaj rady i rzetelnej opinii.
Pierwsze co rzuciło mi się w oczy po wyjęciu monitora z pudełka to raczej luźno spasowane ze sobą plastiki. Ramka na dolnej krawędzi ekranu, jest bardzo słabo osadzona i sprawia wrażenie kiepskiej jakości, dodatkowo w środkowej cześci pomiędzy matrycą a ramką jest luźna, spora szpara. W internecie przeczytałem że to kwestia naprężeń, i taki zabieg jest celowy, jednak nie jestem pewien, czy szpara powinna być aż tak duża? Kolejnym nurtującym mnie problemem jest srebrzenie. Rozumiem, że cechą matryc IPS jest dosyć kiepskie wyświetlanie czerni, jednak, jako że monitor jest po selekcji i kalibracji, nie spodziewałem się że może ono być aż tak duże. Czy takie dosyć duże "srebrzenie" mieści się w granicach normy? Zastanawiają mnie też te zafarby przy wyświetlaniu czerni. Telefon nieco je wyolbrzymił, ale tak mniej więcej to wygląda: Przy wyświetlaniu koloru białego podświetlenie jest raczej równomierne, jedynie na krawędziach występują spadki jasności. Patrząc moim okiem na wyniki kalibracji wydaje mi się że tak po prostu jest i może za tę cenę (dla mnie raczej sporą) nie ma się spodziewać czegoś lepszego. Nie wiem czy mój wniosek jest słuszny. Dołączam wyniki kalibracji sprzętowej z oddziału NEC, chciałbym zapytać czy jeśli ktoś, kto zna się na rzeczy mógłby poświęcić chwilę i rzucić na nie okiem? Aha, ostatnią rzeczą która mnie zastanawia to lekko żółta biel. Być może to kwestia jasności monitora, jednak czy tak powinna wyglądać po kalibracji? Pracowałem jakiś czas temu na HP DreamColor 27 i z tego co pamiętam, tam ta biel wyglądała, no cóż - "biało".
Monitor będzie służył do półprofesjonalnej obróbki zdjęć i okazjonalnie wydruków tychże, tworzenia plakatów oraz pracy z grafikami do Internetu. Tutaj, na forum czytałem o tym modelu różne opinie - jednak raczej pozytywne, jednak teraz po zakupie mam już delikatny mętlik w głowie

Bardzo dziękuję za każdą odpowiedź.