Trzeba tylko wiedzieć, co to jest 3D LUT, czym się różni od 1D LUT + 3x3 Matrix, co to jest rozdzielczość, wielkość plamki, obszar roboczy i takie tam dyrdymały.
hahaha śmieję się, Państwo mnie rozszyfrowali. Nie wiem czym są te luty i nie wiem czy bardzo chcę zgłębiać tajniki tej wiedzy. chcę dobrego koloru jak mus to mus, postaram się odrobić pracę domową i poczytać o nich, ale może w wakacje? zartuję. poczytam.No chyba, że celem wątku miał być następujący przekaz: "Weź Pan ten. Będziesz Pan zadowolony."
Tak na marginesie. Nie wyobrażam sobie, aby tytułowy "Maniak Koloru" nie miał do dyspozycji 3D LUT w sprzęcie za 5tysi. Byłoby to co najmniej dziwne.
jednak w kwestii koloru bardziej znam się na farbach. Monitor miał mi nie kłamać koloru. Jeśli do tego potrzebny jest 3D Lut to już rozumiem czy wiecie, że ten monitor to równowartość aż 6 kg czerwieni kadmowej - pigmentu CTS Rosso cadmio scuro? choć co prawda zapas 6 kg starczyłby mi na jakieś 30 lat, wiec to tylko tak dla porównania, bo nie przyszłoby mi do głowy kupowac tyle czerwieni
generalnie widzę wygrywa NEC. I to rozumiem, Zeby jasność mieć, a nie paraliż decyzyjny i utknąć jak w wierszyku "osiołkowi w żłoby dano".
( tak tak bo w sumie chodzi mi tylko o to, by monitor był nie gorszy,ale raczej lepszy niż dobry CRT lubiany przez fotografów sprzed kilkunastu lat. A był to ogromniasty jak na owe czasy gateway VX1120. uchodził za superancki w latach dwutysięcznych i naprawdę cudnie oddawał kolory. Ale teraz mam wrażenie, że stracił swe nadprzyrodzone moce i kłamie i nie sposób wymusić na nim współpracy. )