To mój pierwszy post na tym forum, i w związku z tym wszystkich serdecznie pozdrawiam, a jeśli napisałem coś niezgodnie z obowiązującymi tu normami, to proszę o wyrozumiałość. Trochę się rozpisałem, jak komuś nie chce się czytać to zalecam zejść od razu do punktów poniżej.

Ostatnio zmieniłem pracę z etatu na pracę zdalną w domu, a dodatkowo wziąłem się za naukę programowania oraz poznawania narzędzi niezbędnych do tworzenia stron internetowych – zasadniczo douczam się w kierunku web development.
No i tu zaczyna się mój problem, ponieważ spędzam bardzo dużo czasu pracując z kodem i tekstem, a mój stary monitor LG M237WDP zaczął poważnie męczyć mi wzrok. Wydaje mi się, że ustawienie względem źródeł światła jest w porządku, a jasność samego monitora odpowiednio (na ile to możliwe) zmniejszona, ale to nie pomaga.
Dlatego właśnie proszę Was o pomoc, bo wydaje mi się, że to monitor jest problemem. Wcześniej dokładnie w tym samym miejscu używałem monitora Samsung SyncMaster 173P Plus i nie miałem podobnych dolegliwości. Jeszcze 2 miesiące temu w poprzedniej pracy w biurze (bez światła dziennego, wyłącznie świetlówki) pracowałem po 8 godzin (a czasem nawet 12) przy monitorze z logo HP z wbudowanym w niego całym komputerem. Monitor z pracy opisany jest w materiałach HP w następujący sposób: 23" 1920 x 1080 diagonal TN widescreen WLED backlit anti-glare LCD.
Podsumowując, siedziałem przy Samsungu, jak i tym bliżej nieokreślonym HP w poprzedniej pracy tyle samo, albo nawet więcej i nie miałem podobnych objawów. Dlatego uważam, że to jest wina tego LG. Pytałem się już w tym temacie gdzie indziej, ale zamiast zmiany monitora doradzono mi instalację f.lux, którego zainstalowałem, ale nie uważam, żeby to znacząco pomogło. Dlatego w Was pokładam ostatnią nadzieję!

Korzystając ze swojego bogatego doświadczenia zaproponujcie mi proszę jakieś naprawdę dobre i sprawdzone modele monitorów, które spełnią moje wymagania:
1. Mój absolutny priorytet - jak najmniejsze męczenie wzroku głównie przy pracy z tekstem.
2. Główne zastosowania monitora:
75% – praca z tekstem, kodem, szeroko rozumiany Internet (w przyszłości własne blogi, serwisy), okazjonalnie Photoshop (ale tylko przycinanie, skalowanie obrazów, nie jestem grafikiem)
25% – YouTube, głównie tutoriale programowania oraz materiały prezentujące nowe gry
Filmy i gry – z wyjątkiem YouTube nie będę używał, od tego jest telewizor.
3. Specyfikacja: 24 cale, rozdzielczość 1920x1200. Pewnie większy byłby lepszy, ale chcę też cenę utrzymać w ryzach. Może w przyszłości dokupię po prostu drugi?
4. Jeśli chodzi o używany layout w edytorach to preferuję jasne (białe lub kremowe) tło i czarne litery, czyli coś w stylu Worda. Natomiast jeśli czytam białe litery na ciemnym tle – no cóż, jest to dla mnie bardzo nieprzyjemne, pewnie to wina astygmatyzmu. Oczywiście noszę odpowiednie okulary, które korygują tą wadę.
5. Oświetlenie jakie mam w moim miejscu pracy (jeśli to ma jakieś znaczenie):
Światło w dzień – okna po prawej stronie w odległości 3,5 metra, kierunek okien północno-zachodni. Światło przez okno nigdy nie odbija mi się bezpośrednio na ekranie, ani nie świeci mi w oczy.
W nocy – lamka biurowa z żarówką 40W po lewej stronie monitora, dająca delikatne rozproszone światło, jako tło dla światła monitora.
6. Budżet – do 2000 zł. Chcę kupić model na lata, który oszczędzi mój wzrok i nie wypali mi dziury w mózgu, więc jestem w stanie dopłacić, jeśli będzie to odpowiednio uzasadnione.
7. Z firm bardzo podoba mi się podejście Eizo, ponieważ z ich materiałów wynika, że właśnie na jak najmniejszym zmęczeniu wzroku się koncentrują. Dlatego modele z oferty tej firmy na starcie mają u mnie duży plus. Podobają mi się funkcje Auto EcoView, Paper mode. Czy one naprawdę działają? Czy przydadzą się w moich zastosowaniach? Czy może to tylko marketing?
8. Zależy mi na zakupie modelu, który jest już sprawdzony przez wielu użytkowników i ma nieposzlakowaną opinię wśród ludzi znających się na temacie i spełni z łatwością moje oczekiwania w zakresie, który opisałem powyżej. Na eksperymentach mi nie zależy.

Wszelkie propozycje, rady, uwagi są mile widziane, jak również konstruktywna dyskusja. Za wszelką pomoc będę wszystkim dozgonnie wdzięczny.