Powoli staję przed wyborem monitora. Aktualnie posiadam MacBook Pro 17" 2010 z matowym ekranem 1920x1200. Jego kolory mi odpowiadają, tyle że mam za mało miejsca do pracy z Xcode, Photoshop + www i im więcej okien mam otwartych tym jest to bardziej uciążliwe. Chciałbym wybrać monitor z dużą powierzchnią roboczą, aby wygodniej się pracowało. Tak więc wytypowałem 3 monitory póki co:
- ACD 27
- Dell U2711
- Dell U2713HM
Tak więc po kilku dniach rozmyślań powoli rezygnuję z ACD z tego powodu iż mogę kupić Dell'a z tą samą matrycą. Trochę nie mogę pogodzić się z tym, że nie dostanę ładnego alumiowego monitora, ale cóż... Chciałbym aby ów monitor nadawał się do długich godzin patrzenia się w niego (10-14h) oraz żeby kolory były przyzwoite (przynajmniej takiej jak w mojej obecnej matrycy w MBP 17).
Czy te Delle prócz portów USB 3.0 i pivota w U2713HM różnią się czymś jeszcze? U2713HM jest tańszy od U2711 z tego co zauważyłem dlatego też pytam.
Czy to są te same matryce? Różnią się jakością podświetlenia?
Jak te Delle mają się do ACD 27?
Fotografuję amatorsko Nikonem D300s. Czy kolory na tych monitorach będą dużo odchodziły od mojej matrycy?
Mniejszych monitorów nie rozpatruję dlatego iż aktualnie mam plamkę 0,19 w MBP, a te powyższe mają 0,233 więc nie chciałbym większej.
Bardzo dziękuję za odpowiedzi na te pytania.