Dzień dobry wszystkim,
Ostatnio postanowiłem zamienić legendarny, polecany tu NECEA271U (x2) na większy Eizo EV3240X. Jestem zaskoczony skalą regulacją jasności. Na NEC używałem trybu filtracji światła niebieskiego i ok 15% jasności. Na Eizo używam paper mode, przy czym jasność muszę ustawiać między 50%, a 60%. Niestety mam wrażenie, że moje oczy bardziej się męczą na Eizo. Czy da się jakoś odnieść skalę regulacji jasności w NEC względem Eizo - np. przez ilość candeli, tak by matematycznie znaleźć odpowiednik 15% w NEC?
Z góry dzięki
EV3240X - regulacja jasności
Wyłącz tryb obniżonej emisji białego światła w NEC-ach i papieru w Eizo, na wszystkich monitorach ustaw ten sam punkt bieli (np. 6500K), żeby monitory nie różniły się zbyt drastycznie (np. 5000K vs 6000K). wszędzie ustaw białe plansze na cały ekran, a następnie wizualnie dopasuj jasność Eizo do NEC-ów.
W całej serii EIZO EV jest inna regulacja jasności niż w większości monitorów. Ona nie jest liniowa, położono tam nacisk na słabo świecący ekran (eko, nie męczenie oczu itp) i spora część zakresu regulacji jest ciemna, dopiero pod koniec szybko się rozjaśnia. Sam byłem tym zaskoczony gdy sprawdzałem EIZO EV2791 czy coś podobnego. Mi to się absolutnie nie spodobało.
Wróć do „Dobór monitora, akcesoria, ustawienia”