Szykuje się b. milusi, nowy NECzek. Panel jest kombinacją PA231W (matryca, podświetlenie - gamut) z PA241W (wielkość, rozdzielczość), z ceną w okolicy 3 tysi.
No bo właśnie tańsze filtry i zwykłe podświetlenie są cechą główną tych matryc.raptor88 pisze:sporo jest zwykłych gamutowców na e-ips itd.
Całkiem sporo monitorów przeszło przez moje oczy i każdy kilkumiesięczny ma wyraźnie mniejszą jaskrawość maksymalną.raptor88 pisze:Co do spadku jasności, to chyba zawsze to leciało ostro w dół?
Wziąłem to pod uwagę i odpowiednią poprawkę.raptor88 pisze:Przyjmując, że modele które testowałeś to były wersje dla biur itp. co oznacza że prawdopodobnie miały wysokie jasności minimalne, przez co spadek jasności świetlówek jest dużo szybszy.
Zgadza się.No bo właśnie tańsze filtry i zwykłe podświetlenie są cechą główną tych matryc.
Ok, czyli jest gorzej niż było. Zastanawiający jest fakt, ile takie monitory potrzymają, skoro dla "normalnych" podświetleń mamy około 30 000 godzin. Nawet połowa tej wartości byłaby do przełknięcia dla półki "biurowej".Całkiem sporo monitorów przeszło przez moje oczy i każdy kilkumiesięczny ma wyraźnie mniejszą jaskrawość maksymalną.
Wziąłem to pod uwagę i odpowiednią poprawkę.
Tomku, niestety z przyczyn o któych sam wiesz nie mogę tego podać. Mogę powiedzieć, że jest to jeden z popularniejszych modeli monitorów NEC opartych o panel e-IPS z podświetleniem CCFL.Tom01 pisze:No nic, najlepiej byłoby poczekać i sprawdzić. Ale że ten i ów informacji chce od razu, trzeba przeprowadzić trochę śledztwa. Wojtku, jaki jest dokładnie model i rewizja panela w tym monitorze?
Myślę, że wielkiego śledztwa tu nie trzeba, wystarczy odrobina dedukcji. NEC miał w swojej ofercie raptem dwa biurkowe modele z tą samą matrycą e-IPS - EA231WMi oraz PA231W/SV231W. Biorąc pod uwagę przedstawiony tu przebieg krzywej spadku jaskrawości w funkcji czasu oraz stwierdzenie, że degradacja przy jaskrawości zbliżonej do maksymalnej jest 5-6x szybsza niż w przypadku typowej jaskrawości roboczej łatwo wywnioskować, że w przypadku wzmiankowanych wyświetlaczy można spać spokojnie.Tom01 pisze:No nic, najlepiej byłoby poczekać i sprawdzić. Ale że ten i ów informacji chce od razu, trzeba przeprowadzić trochę śledztwa. Wojtku, jaki jest dokładnie model i rewizja panela w tym monitorze?
Panie Wojtku, w związku z powyższym, mam pytanie odnośnie myśli twórczej konstruktorów Neca.Wojciech Kosek pisze:W przypadku każdego monitora LCD wyposażonego w niemalże dowolny typ podświetlenia kluczową rolę w jego trwałości oraz starzenia się podświetlenia mają warunki w jakich pracuje monitor.
Jeżeli monitor będzie pracował z jasnością maksymalną wówczas świetlówki będą się zdecydowanie szybciej starzeć (nawet 5-6 razy szybciej) niż w przypadku pracy w jasności 80cd/m2-160cd/m2. Niestety większość biurkowców pracuje przy maksymalnej dostępnej jasnosci - stąd też szybie starzenie montiora. Taki monitor może stracić połowe jasności (przy maksymalnej jasnosci 250cd/m2) typowo po 12 000h a minimalnie już po 6000h.
raptor88 pisze:Panie Wojtku, w związku z powyższym, mam pytanie odnośnie myśli twórczej konstruktorów Neca.Wojciech Kosek pisze:W przypadku każdego monitora LCD wyposażonego w niemalże dowolny typ podświetlenia kluczową rolę w jego trwałości oraz starzenia się podświetlenia mają warunki w jakich pracuje monitor.
Jeżeli monitor będzie pracował z jasnością maksymalną wówczas świetlówki będą się zdecydowanie szybciej starzeć (nawet 5-6 razy szybciej) niż w przypadku pracy w jasności 80cd/m2-160cd/m2. Niestety większość biurkowców pracuje przy maksymalnej dostępnej jasnosci - stąd też szybie starzenie montiora. Taki monitor może stracić połowe jasności (przy maksymalnej jasnosci 250cd/m2) typowo po 12 000h a minimalnie już po 6000h.
Skoro wiadomo że im większa jaskrawość tym szybsze zużywanie się podświetlenia itd. dlaczego Nec w swoich monitorach stosuje imo dziwną regulację jasności. Chyba cała seria PA, stara wuxi kończy regulacje na poziomie +/- 160 cd/m2 a dalsza regulacja następuje "przycinaniem matrycy". Wydaje się to bezsensowne w świetle powyższych argumentów. Można tłumaczyć, co zresztą też jest wiadome, że lcd pracują najlepiej w takich a takich nastawach, i nie są to akurat jasności minimalne ( np. poniżej 80 cd/m2 ). Skoro jednak Eizo, nieustępujące jakościowo monitorom Nec, jest w stanie zrobić pełną regulację, jest to co najmniej dziwne.
Już jest dostępny u NEC-a, aczkolwiek fizycznie partnerzy dostarczają niekoniecznie od ręki. Problemem są małe stany magazynowe w dystrybucji.albercikk pisze:Mam pytanie, kiedy można się spodziewać dostępności w sprzedaży NEC-a P241W ?
Tu nie ma co czaić tylko zamawiać.albercikk pisze:dzięki za info, a więc czekam cierpliwie
a kiedy bedzie u was w sklepie dostępny ?Tom01 pisze: Tu nie ma co czaić tylko zamawiać.
Sam nie przyjedzie. Dystrybucja cały czas "boi się" droższych monitorów. Ciężkie czasy są i product managerowie wolą kupić na stan dziesięć tanich Samsungów które sprzedadzą się na pniu, niż jeden droższy monitor.
Wróć do „Dobór monitora, akcesoria, ustawienia”
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość