Idealnie się nadaje do oświetlenia miejsca pracy wokół monitora, a nawet oceny barw wydruków! Jest malutka, oszczędniutka, śliczniutka i zajebiściutka

max pisze:Zacząłem szukać widma podświetlenia "żarówek" LED, klasy tzw. popularnej, znanej u nas firmy Philips (Piła), o temperaturze barwowej 2700K, możliwych do zastosowania w tradycyjnym gwincie E27, służących do oświetlenia przestrzeni wokół biurka. Aby sobie nosa nie rozbić.
Oczywiście nie mam tu na myśli stanowiska do oceny wydruków. Te źródła światła się kompletnie do tego nie nadają, ponieważ wskaźnik oddawania barw jest na dość nikim poziomie 80%.
Znalazłem takie coś:
http://www.soundandvision.com/content/l ... eb7sBAj.97
Mamy zatem niebieskiego leda (niebieska górka) i potężny garb żółtego luminoforu.
Poniżej porównywalna świetlówka kompaktowa zblizonej klasy: 2700K, E27, Philips, Ra=80%.
No i tradycyjna żarówka żarowa, 2500K.
Alles, zusammen, do kupy:
LED zaczyna być nie tylko znośne, ale nawet dobre. Testowałem swego czasu diody potrójne RGB w jednej obudowie z ustawianą barwą, ale paździerz kompletny. Parę innych było w miarę, choć nadal daleko w niektórych zakresach długości fali od CCFL. Za duże doły. Czekałem długo na ludzkiej jakości diody Cree, ale jakoś nie mogę się doczekać. W tej chwili jadą do mnie same moduły diodowe, ale w jeszcze lepszej wersji CRI 98, z trzema luminoforami w celu wsadzenia i zrobienia wersji LED mojej lampy biurkowo-proofingowej.Czornyj pisze:Wstępne wyniki oględzin są b. obiecujące
Postrzeganie koloru obiektów wprost wynika z pochłaniania lub odbijania konkretnych zakresów długości fali. Jeśli obiekt będzie miał kolor taki jak "dół" w widmie światła to barwę będziemy odbierać bardziej jak kupę a nie oryginalny kolor. Świetnie to widać na przykładzie jakichkolwiek zdjęć oświetlanych tanimi LED-ami. Masakra się dzieje.max pisze:Po oświetleniu innych przedmiotów takie bardziej ciągłe widmo światła powinno dawać znacznie lepsze rezultaty niż mocno metameryczne, pikowe, połączenie 3 diodek RGB.
Akurat drivery są pierwszorzędne robione w Polsce i Niemczech. Nic lepszego nie ma na świecie.max pisze:Są też wersje z regulowaną liniowo mocą.
http://www.swiatelka.pl/viewtopic.php?t=17597Tom01 pisze:W Polsce przy zakupie większej ilości da się około 100 zł.
Ekspozycja w świetle dziennym (kółka w środku) nałożona na ekspozycję w świetle Spektrino (kwadaraty wokół, niestety trochę nierówno oświetliłem):Tom01 pisze:Świetnie to widać na przykładzie jakichkolwiek zdjęć oświetlanych tanimi LED-ami. Masakra się dzieje.
Straszne głupotymax pisze: No i coś dla LEDofilów.
http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic2002080-30.html
Myślę, że dobrze by było wyrównać ekspozycje w tym teście, do wartości obrazujących tą samą energię. W tej chwili kółka w większości są ciemniejsze i fałszują nieco odbiór.Czornyj pisze:Ekspozycja w świetle dziennym (kółka w środku) nałożona na ekspozycję w świetle Spektrino (kwadaraty wokół, niestety trochę nierówno oświetliłem)
Wróć do „Oświetlenie, akcesoria, uchwyty, osłony”
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość