którego już mam ok. 12lat

Na początku moim faworytem był Dell P2414H jednak po przeczytaniu postów na tym forum doszedłem do wniosku że może dołożyć trochę i myśleć nad Eizo EV2450. Dlatego teraz kieruję pytania ponieważ czytałem że monitor można skalibrować, ale czy to jest potrzebne do takiego codziennego użytku czy mogę po prostu wyjąć z pudełka i używać? Czy chociaż trzeba ustawiać w OSD ustawienia z tftcentral? Widziałem na forum screen gdzie było porównanie obrazu z monitora z kartką papieru i na monitorze obraz był strasznie żółty
Czy na ev2450 obraz jest oryginalnie taki żółty czy po prostu ktoś sobie tak ustawił w ustawieniach? A te wbudowane głośniki w ev2450 na prawdę są takie tragiczne że nie nadają się do zwykłego słuchania jakiejś muzyki z youtube? Bo obecne mam stare

w których słychać wszelkie zakłócenia gsm i chyba te w monitorze eizo nie będą gorsze?
Na koniec kieruję prośbę o pomoc w wyborze bądź jakiegoś nowego modelu monitora niż te proponowane który posłuży mi parę lat i czy warto do takiego domowego użytku dokładać do monitora Eizo?
Dziękuję z góry za pomoc, Pozdrawiam