Jest to mój pierwszy post na tym forum, więc na wstępie chciałem się przywitać

Moje pytanie dotyczy wyboru monitora, ale moje wymagania są bardzo nietypowe. Zacznę od tego, że ma być on przeznaczony przede wszystkim do przeglądania Internetu, gier (głównie FPS) i pracy biurowej, kodowania. Żadnej grafiki, fotografii. Przewaliłem mnóstwo wątków na ten temat, znam różne opinie, ale żadnej konkretnej propozycji nie znalazłem. Chciałbym, żeby monitor był w proporcjach 16:10 i miał rozdzielczość 1920x1200, nie większą, bo karta graficzna i tak łatwo nie ma

Druga sprawa to wybór konkretnego modelu, najbardziej skłaniam się ku NEC EA244WMi, bo można go skalibrować sprzętowo, poza tym jest u mnie w rodzinie już jeden taki, sprawdza się dobrze, skalibrowany, lecz czytałem że niektóre sztuki mrugają, a konstrukcja już stara, wiec się waham. Kuszą mnie również EIZO, lecz tu jest problem z kalibracją, dodam że mam do tego celu X-rite i1 display pro.
Podobają mi się także nowe Dell, więc mam mętlik w głowie... Na ten szczytny cel mogę przeznaczyć maksymalnie 1500zł, ale wiadomo - im mniej tym lepiej