Zdjęcie monitora zrobiłem w ten sposób że wyświetliłem 100% czerń w PS na cały ekran. Monitor był skalibrowany na 5500K, gamma 2,2, 100 cd/m2 (profil fotograficzny w CN, kalibracja i1 Display Pro).
Aparat Canon 5D3, 28-70, f/2,8, czas 1,3", ISO 100. Nie poprawiałem kontrastu na zdjęciu, różnice czerni są takie jak w rzeczywistości.
Czytałem posty na tym forum odnośnie podobnych przypadków w tańszych monitorach, ale to nie jest tańszy monitor. W związku z tym wysłałem to zdjęcie do serwisu (Alstor). Dostałem odpowiedź zrzucającą mnie na drzewo:
"Objaw, o którym Pan pisze, jest nam znany i wynika z konstrukcji matrycy. Wszystkie CX271 oraz CG277 świecą w identyczny sposób. Aby całkowicie wyeliminować objaw zalecamy pracę ze światłem rozproszonym. "
Przecież do licha pracuję w świetle rozproszonym i wcale to nie eliminuje problemu, skąd takie porady profesjonalnego serwisu? Rozumiem, że wiele osób myśli już o tłuczeniu karpia i innych świątecznych przyjemnościach ale to nie powód żeby zbywać w ten sposób klientów, cierpi na tym marka. Jak kupuję profesjonalny monitor do obróbki zdjęć i on mi świeci lokalnie tak że przekłamuje kolory i wszystko w/g serwisu jest OK to następnym razem nie kupię u nich tylko pójdę do innej firmy.
Na mój protest dostałem bardziej sensowną odpowiedź:
"Tak jak napisałem Panu, czerń dla matryc typu IPS ( AH –IPS) jest największym problemem . Występuje tu efekt srebrzenia, który jest potęgowany przez kątowość matrycy ….Układ wyrównujący podświetlenie i kolory dla matrycy, też nigdy nie dotyka czerni bo wtedy musiałby ją podbić do najjaśniejszego punktu ….a wtedy czerń nie była by już czarna. To co Pan widzi na monitorze, niestety jest normalnym objawem, który wynika z niedoskonałości technologii IPS i Eizo nie ma na to wpływu . I tak selekcjonuje matrycę aby ten efekt był minimalny."
Tylko że to jest kolejny unik w kierunku karpia bo na stronie eizo.pl w opisie tego monitora stoi jak wół:
"Zaawansowana funkcjonalność: Kontrola równomierności podświetlenia oraz koloru na całej powierzchni matrycy (DUE)... " i dalej opis jak to jest wspaniale i równo w EIZO.
http://www.eizo.pl/monitor/coloredge-cx271/
Nie wiem co w tej sytuacji zrobić, serwis Alstora nawet nie zaproponował mi żebym przywiózł monitor, że obejrzą, nie po prostu tak ma być i mam im nie zawracać głowy przed świętami.
Proszę o opinie innych użytkowników tego forum oraz posiadaczy profesjonalnych monitorów EIZO, czy też tak macie, czy to jest według was normalne w tych monitorach.
Pozdrawiam,
Piotrek