Wybaczcie jeżeli temat zamieściłem w nieodpiednim dziale, kwestia dotyczy zarówno wyboru pomiędzy rozmiarem komputera oraz samej matrycy Mam następujący dylemat i powiązane z nim dwie kwestie:
Od 4 tygodni rozważam zakup macbooka pro z retiną. Wybór pomiędzy 15" i7 2.8 16GB (GPU 750M) a 13" z procesorem 3.0 i 16GB (intel iris)
1/ Po długich rozważaniach wciąż nie mogę zdecydować nad rozmiarem. Z jednej strony 13" jest dość kompaktowa, mobilna i sprawia wrażenie bardziej "foremnej". Wiem, że większość czasu spędzi w domu, jednak z pewnością rozmiar 13" zadecyduje o tym by częściej opuszczał mieszkanie. Nie wiem jak będzie z 15". Po kilkukrotnych wizytach w sklepie odnoszę również wrażenie, że dostęp do klawiatury jest wygodniejszy, a model 13" sprawdzi się nie tylko na biurku ale i na przysłowiowej kanapie. Jak z praktyczną mobilnością 15" i użytkowaniem "na kanapie"

Kolejne ważne pytanie do osób intensywnie obrabiających zdjęcia i tworzących grafikę: jak taka 13" poradzi sobie z bardzo dużą ilością warstw i plikami z lustrzanek rzędu 25 MB, gdzie często warstwy to kolejne wersje zdjęcia wypełnione w pełni pikselami, retuszem itp.-wiadomo. Używałem dość szybkiego PC z 16GB i i7 więc nie mam pojęcia jak poradzi sobie macbook pro 13". Pamiętam natomiast jak parę lat temu korzystałem i iMaca (nie znam jego konfiguracji) u znajomego bawiąc się PS i to był dla mnie dramat wydajności. Z przyjemnością wróciłem do swojego PC.
2/ Jak eksperci od kalibracji oceniają samą retinę? Na zagranicznych forach spotkałem się z opinią fotografów o "color shiftach" na retinie, i że to nie ma sensu? Na ile jest to prawda i jak wiernie ekran pracuje z sRGB, który z tego co wiem pokrywa w dużym stopniu
Z góry dziękuję za opinie.
Ja skłaniam się ku 15" ze ze względu na matrycę i wydajność jednak z drugiej strony 13" kusi gabarytami i mniejszą ceną (to jednak jest element drugorzędny). Nie chciałbym jednak aby laptop za te pieniądze służył wyłącznie do ograniczonych zadań. Najchętniej wypożyczyłbym taką 13" na jeden dzień i pewnie wiele kwestii zostało by rozwiązanych, ale takiej opcji nie ma.