Na wstępie chciałbym zaznaczyć, że trafiłem na to forum zupełnym przypadkiem czytając gdzieś w necie recenzję jednego z monitorów Dell i jestem bardzo pozytywnie zaskoczony jakością i kulturą wypowiedzi forumowiczów

Otóż poszukuję monitora do pracy z programem AutoCAD. Zajmuję się projektowaniem w 2D kwestia koloru ma u mnie niewielkie znaczenie (liczba kolorów używanych do robienia rysunku dochodzi do porywających 15-20 ). Niemniej monitora używam też do typowo domowych zastosowań (25% czasu spędzonego przed ekranem) jak np. internet, zdjęcia, film, sporadycznie jakaś gra dla rozładowania napięcia.
Naturalnie bardzo istotny jest dla mnie obszar roboczy, dlatego w zasadzie nie szukam nic co mam mniejszą rozdzielczość niż 1920x1200. Często pracuję wieczorami i w nocy przy umiarkowanym natężeniu światła i bardzo bym chciał, żeby monitor nie wywoływał u mnie konieczność zakładania okularów przeciwsłonecznych. Jasną sprawą jest też konieczność sensownej regulacji położenia ekranu - pivot nie jest mi niezbędny. Kąty widzenia są dla mnie istotne.
Powyższe ograniczenia w oczywisty sposób wykluczają matryce TN. Widząc w marketach monitory na tej matrycy trudno mi jest uwierzyć, że ktoś odważył się na produkcję czegoś takiego. Patrzenie na nie przez kilkanaście minut powoduje ból oczu i głowy, na który nie mogą sobie pozwolić ani w pracy, ani w domu.
Ostatnim ograniczeniem jest niestety budżet. Do wydania mam kwotę w okolicach 2-2,5 tys PLN, w razie znaczących różnic w jakości oczywiście nie zawaham się w rozsądnych granicach przekroczyć budżet.
Z lektury szeroko rozumianego "internetu" nasuwał mi się następujący wniosek: Optymalnym zakupem będzie Dell U2410/HP Lp2475w/Eizo S2243W. tylko który z nich, czy dopłata 500 zł do eizo się opłaca, a może dopłacić jeszcze trochę i coś innego wziąć? Poza tym jakoś wypowiedzi większości forumowiczów w "internecie" sprawiają wrażenie, że pisza o czymś na czym się znają tak jak ja znam się na monitorach po przeczytaniu ich specyfikacji i 2-3 recenzji na portalu o wątpliwej prawdomówności

Bardzo proszę o jakieś propozycje i drobne uzasadnienie.