Postanowiłem sie zarejestrować i zasięgnąć pomocy w wyborze monitora. Kiedys tj. 7 lat temu dzieki sugestii mva.pl kupilem Fujitsu Siemens P19-2, którego używam do dziś. Chciałbym go zmienić, jednak od ponad 6 miesięcy próbóję wybrać zastępstwo. Przez ostatnie lata zmieniły sie trochę moje potrzeby, nie zajmuję się już grafiką, nie spędzam wielu godzin przed komputerem . Przeznaczenie to typowy domowy użytek: internet, gry, filmy/multimedia i minimum 24" (siedzę głównie wieczorem przy sztucznym oświetleniu). Chciałbym monitor, który parametrami będzie zbliżony do mojego obecnego monitora.
Generalnie swój wybór zawęziłem do dwoch modeli, najnowszego Dell'a P2414H (zebrał bardzo pozytywne opinie na http://www.tftcentral.co.uk/reviews/dell_p2414h.htm ) lub Eizo FS2333. Moj budżet to około 1100 zł, Dell'a można dostać za około 900 zł, Eizo 1300 zł. Wiem, że wszyscy polecą Eizo, ale czy jest sens dopłacać prawie 400 zł w przypadku zwykłego domowego użytku ? Nie jestem wybredny, w pracy pracuję na TN i po kilku latach przyzwyczaiłem to tragicznych katów widzenia i bladych kolorów

Wiem, że zabrzmi to śmiesznie ale komputer stoi w salonie a wygląd Eizo trochę odstrasza

A może jednak jakis inny monitor w cenie do 1200-1300 zł ?
Pozdrawiam