Tak jak w temacie. Który będzie najlepszy z branych przeze mnie pod uwagę monitorów?
Dell U2412m, HP ZR2440w czy NEC EA244WMi?
Moje wymagania to:
24'
16:10
Niski input lag (gry)
W miarę możliwości niski czas reakcji matrycy, równomierne podświetlenie, dobre kąty. Kolory nie są jakoś specjalnie ważne (mając na uwadze specjalizację tego forum

Wykorzystanie to produkcja muzyki, montaż video, rendering grafiki 3D, gry. Z powodu trzech pierwszych zastosowań, nie chcę 16:9 a to wyklucza niestety takie monitory jak EIZO FS2331 na PVA

Ilu bitowe są wymienione przeze mnie monitory oraz jak prezentuje się input lag? Zwłaszcza w trzecim modelu (NEC EA244WMi) ponieważ na dwóch innych forach z trzech przeze mnie wymienionych monitorów, polecany jest mi on najczęściej [lepsze parametry, mniejsza jaskrawość] (polecane są też EIZO FS2331 oraz FS2333 ale z powyższych powodów, odrzucam te propozycje). Zapewne 24' w proporcjach ekranu 16:10 z matrycą PVA do 1600zł nie znajdę (a szkoda, bo często pracuję w nocy) toteż zostaje mi tylko taki wybór. Będę wdzięczny za wszelką pomoc i sugestie.
PS. Obecnie w domu pracuję na leciwym 17 calowym Samsungu 173P na PVA z 25ms czasem reakcji matrycy. Monitor w swoich czasach był drogi (ponad 3 000zł) i służy wiernie do dziś (po za uszkodzonym programowo DVI - podobno trzeba przeprogramować). Czytając opinie w internecie, a także wypowiedzi kilku użytkowników for dyskusyjnych dowiedziałem się, że nowe monitory niestety nie zaoferują mi jakości jaką oferuje 173P (pomijając czasy reakcji, itd). Niestety nie radzę sobie już z 17' i muszę dokonać zmiany na większy monitor. Z doświadczenia wywnioskowałem (monitory w studiu), że rozsądne minimum to właśnie 24 cale i 16:10.
PPS. Czytałem kiedyś (bo monitora szukam długo - raz już tu na forum tez prosiłem o pomoc, ale w końcu nie podjąłem decyzji) o poprzedniku HP ZR2440w - że dysponował 8bit oraz CCFL. Ogólnie pytałem o te same monitory, więc teraz głównie zależy mi na poradzeniu się odnośnie tego NEC EA244WMi - czy jest coś warty, jak się ma do całej reszty wymienionych przeze mnie monitorów i jak u niego z input lagiem. I jak do tego NEC'a oraz reszty ma się Eizo FlexScan EV2436W?