EV2736 powinien być pod tym względem nawet lepszy, bo to panel PLS a więc ładna, satynowa powierzchnia ekranu. Zakładając oczywiście że nie zepsuli czegoś innego.max pisze:Spotkałem się z określeniami, że monitor ten (PA271W) to "miód na oczy"

EV2736 powinien być pod tym względem nawet lepszy, bo to panel PLS a więc ładna, satynowa powierzchnia ekranu. Zakładając oczywiście że nie zepsuli czegoś innego.max pisze:Spotkałem się z określeniami, że monitor ten (PA271W) to "miód na oczy"
Satynowe dyfuzory będą miały za 5 minut również panele IPS od LG (dostępne na razie tylko u DELLa). Zakładam, że w tym roku doczekamy się NECa PA272W na podświetleniu GB-LED i satynowym dyfuzorze, jak w DELL U2713H. Czy coś zepsuli w EIZO to się jeszcze okaże. Zakładam, że panel będzie 8bitowy (e-IPS), co wcale nie jest takie oczywiste (a wręcz odwrotnie, vide EV2436W). Nie zmienia to jednak w znacznym stopniu efektu "oczomiodności" przy czytaniu tekstów (tylko tego).raptor88 pisze:...bo to panel PLS a więc ładna, satynowa powierzchnia ekranu. Zakładając oczywiście że nie zepsuli czegoś innego.
Myślę, że to świetny wybór. Czekamy na wrażenia...tomkowz pisze:Ostatecznie zamówiłem dzisiaj PA271W
Problem miniDP-DP i rozdzielczości powyżej 1920x1200 dopiero zaczyna się pojawiać, stąd informacji o kablach i samych kabli jest mało. Pomijając profesjonalne, np Kramera, w zasadzie nie ma wyboru.tomkowz pisze:@Tom01 - Dzięki za nadzieję - może rzeczywiście będzie taki kabel. Jednak nie mogę odnaleźć tego kabla od EIZO w internecie.
Proszę przyjrzeć się przez lupę jak wygląda piksel. Jest złożony z trzech składowych i na krawędzi obiektu widzi Pan po prostu brzeg pikseli.Visar pisze:na krawędziach widoczna jest jakby poświata (głównie zielona, czasem czerwona).
Nie wyjdzie z grubsza na to samo, jak obniżymy kontrast? (dla tych co nie chcą zmieniać gamutu)Czornyj pisze:Efekt łatwo skillować przełączając monitor w tryb sRGB
Laptop jest po prostu dużo bardziej jaskrawy, stąd wrażenie. PA271W nawet w sRGB ma większy gamut niż MBP.tomkowz pisze:Na moim NEC PA271W po przełączeniu się w tryb sRGB kolory są lekko wyblakłe. Czy tak powinien się ten tryb zachowywać? Mam tylko porównanie do matrycy MBP, która jest mocno kontrastowa.
2.2tomkowz pisze:Mam również pytanie odnośnie gammy: powinna być ustawiona na 1.8 czy 2.2 (lub inaczej)?
Zupełnie nie. Obcinając kontrast obniżamy jasność koloru a nie jego nasycenie.max pisze:Nie wyjdzie z grubsza na to samo, jak obniżymy kontrast? (dla tych co nie chcą zmieniać gamutu)
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość