Na początku powiem, że baaaardzo, bardzo się cieszę, że znalazłam to miejsce w sieci.

W najbliższym czasie planuję zakup monitora do zastosowań foto (profesjonalna fotografia ślubna, praca w PS).
Po głębszym reaserchu moje zainteresowanie wzbudziły 3 modele Eizo: FlexScan SX2262W, ColorEdge CG223W oraz trochę droższy FlexScan SX2462W.
Monitor przynajmniej przez najbliższe pół roku będzie pracował jako monitor do laptopa z kartą GeForce 9200M GS, a w planach (oby szybko zrealizowanych) zakup stacjonarnego o lepszych parametrach.
Najpierw jednak monitor. Mój budżet to 3500 zł, dlatego początkowo swoje zainteresowania zawęziłam do SX2262 i CG223W, ale biorę pod uwagę możliwość wstrzymania się z zakupem, by wybrać SX2462, jeśli będzie tego wart. Cztery tys. to jednak byłaby dla mnie kategoryczna kwota maksymalna.
Przed monitorem pracuję zwykle około 12 godzin, w słabym świetle sztucznym, nocą. Tiuning miejsca pracy to osobny temat, który może na razie pominę milczeniem.

Pierwsze pytanie:
Co lepsze do obróbki zdjęć ślubnych, portretów, wydarzeń: FlexScan SX2262 czy ColorEdge CG23W?
ColorEdge droższy, ale (czy mnie oczy mylą?) o gorszych parametrach? Rozdzielczość, plamka, jasność? Czy poza kalibratorem, z wyższej ceny wynika jakaś przewaga CG23W nad SX2262?
Drugie pytanie:
Zestawiając te dwa modele z dużo droższym SX2462, jaka będzie różnica dla fotografa? Co się zmienia i za co warto dopłacić?
Dodam tu, że monitor służy mi niemal wyłącznie do pracy jednoosobowej, dlatego szerszy kąt widzenia nie jest dla mnie zaletą wystarczającą, żeby skłonić mnie do dopłacenia.
Trzecie pytanie:
W przypadku wszystkich trzech modeli, czy przejście z laptopowego HDMI na DVI odbędzie się z dużą stratą na jakości?
Będę bardzo wdzięczna za pomoc.
Serdeczne pozdro!
PS. Na koniec znalazłam jeszcze kilka słów na temat kuszącego cenowo FlexScan S2433W. Jak wypada na tle powyższej konkurencji?