Monitor do pracy z tekstem i edycji foto/video

Monitory uniwersalne w dowolnie szerokim ujęciu oraz do zastosowań domowych.
meehow

Monitor do pracy z tekstem i edycji foto/video

05 stycznia 2026, 22:12 - pn

Cześć!

Szukam monitora, którego będę używał w większości czasu do pracy z tekstem, ale również do edycji zdjęć i filmów (do internetu).

Na cel ten mam około 4000-5000 zł. Dotychczas korzystałem z LG 32UQ850V-W, ale jednak 32” to dla mnie za dużo i jednak 27” będzie wygodniejsze.

Próbnie zamówiłem Asus ProArt PA27JCV, ze względu na rozdzielczość 5K (pracuje na macOS), ale jestem totalnie rozczarowany. Nie dość, że na rogach mam ogromny Backlight Bleeding to ma bardzo matowe wykończenie, taką kaszkę, która kojarzy mi się ze starymi monitorami LCD. LG, którego miałem, miał satynę i zdecydowanie taki kierunek mi bardziej odpowiada.

Co w te sytuacji zrobić? Czy jakiś inny monitor 5K w tym budżecie będzie lepszym wyborem? Czy klasycznie, Sharp EA272u CT rozwiąże ten problem?
Awatar użytkownika
NocnyJastrzab

Re: Monitor do pracy z tekstem i edycji foto/video

06 stycznia 2026, 11:13 - wt

Dlatego seria "ProArt" to tylko element marketingowy, bo ani to PRO, ani ART ;p Z Przyzwoitych 5K można spróbować BenQ PD2730S, bo fajnie współpracuje z macOS.
EA272U-CT to chyba najrozsądniejsza alternatywa. Mam jeszcze dostępne od ręki ;)
Dominik Nowak, tel. 506212501 [Kraków / Nowa Huta]
www.dominiknowak.pl - Kalibracja monitora / telewizora
www.fotoplus.pl - Specjalistyczny Sklep Foto-Video
meehow

06 stycznia 2026, 13:05 - wt

Wlasnie ten Benq mnie najbardziej interesuje choć hamuje się przed jego zamówieniem opinią o marce, która dotychczas znana była jedynie z wysokiej jakości marketingu, a niekoniecznie jakości obrazu. Czy w modelu PD2730s jest lepiej?
Awatar użytkownika
KubaT

06 stycznia 2026, 13:41 - wt

Najlepiej dorzuć 900 zł do CS2740:

https://wzorniki.eu/monitor-eizo-colore ... -Xy7R0cjy0

EA272U CT to też dobra opcja, ale jego minusem jest brak możliwości samodzielnego zrobienia sprzętowej kalibracji, bo dostęp do stosownego softu aktualnie mają tylko autoryzowani partnerzy/serwisy (na rekalibrację trzeba go odesłać). Mimo tej niedogodności wolałbym go od BenQ, bo, jak sam zauważyłeś, Tajwańczycy niestety słyną z robienia marketingowych wydmuszek.

Ciekawą opcją jest też CS2731 COLOR, czyli monitor w wersji już przygotowanej do pracy i sprawdzonej pod kątem wad panelu:

https://monitory.mastiff.pl/monitor-fot ... color.html

Wróć do „Zastosowania amatorskie”