i1displaypro

Czyli "mam problem techniczny z monitorem".
faffotografia

i1displaypro

16 czerwca 2025, 10:26 - pn

Może ktoś miał podobny przypadek. Posiadam starsza wersje i1displayPro (xrite) i colorChecer display plus (calibrite) i oba umarły tak nagle. oba urządzenia były używane z oryginalnym oprogramowaniem i display cal (czasami zmiana sterowników), działał pięknie przez lata, czy na na win czy na mac czy android. zakupiłem wersje najnowsze calibrite HL i na jakiś czas odstawione zostały dwa poprzednie. i tu problem z poł roku temu oba urządzenia nie sa widoczne w systemie w folderze xrite pod Device i1d3 są aby poprawki dla kolorymetru.
Awatar użytkownika
KubaT

Re: i1displaypro

16 czerwca 2025, 13:26 - pn

W tych kolorymetrach lubią ulegać przerwaniu kable. Pogadaj z użytkownikiem Nocnyjastrab - może będzie w stanie je naprawić.
SzymonBN

16 czerwca 2025, 20:06 - pn

faffotografia pisze:
16 czerwca 2025, 10:26 - pn
Może ktoś miał podobny przypadek. Posiadam starsza wersje i1displayPro (xrite) i colorChecer display plus (calibrite) i oba umarły tak nagle. oba urządzenia były używane z oryginalnym oprogramowaniem i display cal (czasami zmiana sterowników), działał pięknie przez lata, czy na na win czy na mac czy android. zakupiłem wersje najnowsze calibrite HL i na jakiś czas odstawione zostały dwa poprzednie. i tu problem z poł roku temu oba urządzenia nie sa widoczne w systemie w folderze xrite pod Device i1d3 są aby poprawki dla kolorymetru.
Sprawdzane na różnych komputerach/systemach?
Awatar użytkownika
NocnyJastrzab

17 czerwca 2025, 11:02 - wt

To dość nietypowe - nie sądzę, aby oba "padły" jednocześnie (wada fizyczna > kabel). Można profilaktycznie zainstalować XRD (PC - 3.1.133 / MAC - 3.0.150).
https://xritephoto.com/ph_product_overv ... rt&id=1509

Ponownie sprawdzić na różnych komputerach/systemach. Pobawić się kablem (tylko ostrożnie). Mają cieniutkie żyły podatne na kruszenie się po dłuższym czasie i generalnie jest problem to zdiagnozować. Kabla nie da się rozebrać tylko trzeba wymienić, a oryginalny nie sposób dostać luzem. Da się dosztukować, ale to też nie jest takie proste, bo trzeba umiejętnie połączyć żyły z plastikową wtyczką na płytce albo próbować zlutować na sztywno.
Dominik Nowak, tel. 506212501 [Kraków / Nowa Huta]
www.dominiknowak.pl - Kalibracja monitora / telewizora
www.fotoplus.pl - Specjalistyczny Sklep Foto-Video
faffotografia

19 czerwca 2025, 12:30 - czw

Sprawdzane ma MAC, win stacjonarne i win tablet, na 3 androidach. Instalowałem xrd z calibrate i tam nie ma pliku .inf dla i1displaypro( są poprawki dla kolorymetru) pozostałe jak studio czy inne są pliki .inf. sterowniki od displaycal też nie wchodzą. Kij z tym starym od xrite ale ten calibrate jest nie tak stary. Nie ma problemu z wersją czarną HL to wykrywane jest na wszystkim. I nie jestem tą biegły w systemie i nie mogę znaleźć i wyciągnąć sterowniki z tego HL z Windowsa(znajduje jedynie w rejestrze jakie były podłączane urządzenia ale nie wiem który to z HL. Przypomnę że windows widzi że coś podłączone pod USB.dlatego pytam może ktoś wie gdzie znajde bezpośredni plik inf żeby wymusić sterownik.

Wróć do „Serwis”