Chodzi o pracę z tekstem typu full czytania i pisania przez często cały dzień, całą noc, czasem jedno i drugie. Żadnej grafiki, żadnych zdjęć, filmów, gier, nic. Nie na tym monitorze.
Oczywiście słyszałem już, że ważniejsze są: jasność, reszta ustawień, pora dnia/nocy itd., a dla gnatów krzesło i biurko, plus 20/20/20 krople, wychodzenie raz na tydzień na dwór i tego typu sprawy — wszystko znane. Niemniej tak czy owak muszę kupić monitor, bo jasności krzesła nie da się regulować.

Chodzi mi po głowie 13.3'' e-ink za ok. 4000 zł. Ostatecznie jestem wystarczająco już niemłody, aby pamiętać CRT o mniejszej przekątnej, nie wspominając o laptaczach. Na e-ink 25'' za dychę nie szarpnę się jednak bez doświadczenia z pierwszej gałki z tą technologią.
Najważniejsze, aby toto nie męczyło oczu. Kalibracji chciałbym uniknąć, chyba że takiej podstawowej, typu serwis za 200 zł albo wypożyczenie spydera, ale do tekstu… czyli do zastosowania, w którym gdyby monitor miał 256 odcieni starości, znaczy szarości, a ja mógłbym tego przez kilka pierwszych tygodni nie zauważyć, to trochę mi się nie chce w to bawić. Tym bardziej wolałbym uniknąć płacenia np. 300% więcej, żeby uzyskać 5% więcej komfortu jako skutek uboczny wymaksowania parametrów kolorystycznych, z których nie będę korzystać.
Czy to oznacza, że mam po prostu trzymać się najniższej klasy z listy i nie zawrać głowy, czy też jest tutaj jakiś myk, że na przykład — z punktu widzenia kogoś, kto trochę chleba z tych wszystkich monitorów już zjadł — któryś z monitorów mających pewne mankamenty w profesjonalnej pracy graficznej do tekstu nada się jednak lepiej niż reszta w swojej klasie cenowej?
Chciałbym oczywiście też uniknąć monitora, który co prawda do grafiki jest świetny, ale do tekstu trochę niedomaga.
Ogólnie kit z estetyką, chodzi o jak największe ograniczenie zmęczenia.
W ramach dokształcania przy okazji:
1. Czy dobrze mi ktoś doradził, że lepsze tu będzie VA, a zwłaszcza PVA?
2. Czy dobrze mi inny doradził, że z PVA jednak trzeba przy tekście uważać ze względu na subpiksele na niektórych matrycach?
3. Kontrast kontrastem, ale teenki z chałowym kontrastem (choć wystarczająco czytelne) czasami męczą mnie mniej niż IPS i VA. Czyżby nie tędy droga?
4. Trochę się gubię, próbując wróżyć z fusów, czy większe zagęszczenie (typu 2K 24'') dające większą klarowność będzie przez to mniej męczyć czy może bardziej (oczywiście przy założeniu skalowania).
5. Czujniki jasności z automatycznym dostosowaniem do pomieszczenia — coś to warte?
6. Eizo chyba ma jakiś tryb „papier” — coś to warte? Ma jakaś konkurencja coś lepszego?
7. Matryc typu 6+2 unikać ze względu na dithering?
8. Jak to jest z PWM 200 Hz, 1 KHz itp. na starszych monitorach dobrej jakości w porównaniu z nówkami od BenQ seria EW czy PWM 8 KHz/20 KHz u Eizo/NEC?
9. Dobrze rozumiem, że Eizo EV < NEC EA < Eizo CS < NEC PA?