Monitory o rozdzielczości 1920 x 1080/1200 były dobre z 10 lat temu na dodatek 6 bitowe z FRC. Chyba, że są jakieś szczególne ku temu powody. @Pitreekk, co to znaczy z dobrym odświeżaniem ? To ma być także do gier ? Będzie ciężko to pogodzić, jeszcze przy takim budżecie
Sprzeczne warunki. Sensowne amatorskie monitory do koloru w tym rozmiarze to budżet nawet x2. Za 27" trzeba dać prawie 4 tys. W założonym budżecie tylko marketowe badziewie.
O "dobrym odświeżaniu" zapewne chodzi aby nie migotał. Dobrej jakości monitor nie migocze, niezależnie z jaką częstotliwością animuje obraz.
Tom01
Masz problem z kolorem, wal śmiało!
monitory.mastiff.pl
*** 30 lat obecności w branży monitorowej
W zakładanym budżecie sądzę, że ten monitor 27 cali o rozdzielczości 2560 x 1440 px: https://www.x-kom.pl/p/358046-monitor-l ... gJ3D_D_BwE
spełni oczekiwania (jeśli gry nie są jakimś priorytetem). Najlepiej kupić przez internet aby była ewentualnie możliwość zwrotu.
Całkowicie to bym nie powiedział. Można skalibrować programowo. Są regulacje RGB.
Tak poza tym monitor jest dostarczony z raportem kalibracji, czy tam sprawdzenia fabrycznego.
Jestem profesjonalnym grafikiem, ale na tym monitorze robiłbym tylko dodatkowe zlecenia + dla zabawy, czyli po części trochę pograć w gierki. Dlatego chciałem to trochę pogodzić, a budżet mam ok. 1,500 zł. Aktualnie mam naprawde słabej jakosci monitor wieloletni i jakoś też daje radę.
Pytanie czy w takim jest monitor gamingowy, który posiada w miarę ok kolory, kontrast itd? 24 lub 27 cali.
Nowy za 1500 zł będzie równie słaby, albo i gorszy. Szkoda pieniędzy moim zdaniem. Proponuję odłożyć zakup na czasy z lepszą gotówką w ręku, albo szukać używek lepszych klas. Daje się ustrzelić. Niedawno ktoś wyrwał EIZO CX za ok 1700 zł.
Tom01
Masz problem z kolorem, wal śmiało!
monitory.mastiff.pl
*** 30 lat obecności w branży monitorowej
Osobiście gdybym grał w gry i miał w miarę wydajny komputer szukałbym monitora 27 cali (2560 x 1440px), odświeżanie 144 Hz, czas reakcji 1 ms, matryca IPS z dobrym odwzorowaniem przestrzeni sRGB. Nie brakuje takich modeli w cenie do 1500 zł. Trzeba poszukać i poczytać recenzje oraz opinie tych co kupili dany model.
Nie wygląda źle z parametrów, ale bym się nie śpieszył z zakupem. Tych modeli trochę jest. Poczytaj opinie, zwłaszcza te mniej przychylne z oceną poniżej 6 gwiazdek (lub recenzje jak są).
Dostałem jedną odpowiedź"
Profesjonalna recenzja: https://www.rtings.com/monitor/reviews/lg/27gp850-b Monitor posiada dedykowany tryb sRGB z pokryciem 101% palety. Błąd deltaE wynosi 2.54, czyli niewiele, ale kolory będą już różnić się od wzorcowych. Temperatura bieli 6000K - idzie w stronę żółtego. Po kalibracji monitor wypada bardzo dobrze, błąd maleje, a biel ma wzorcową temperaturę. Możesz pobrać profil ICC z ustawieniami, na jakich to uzyskano. Poza tym monitor posiada 96% pokrycia gamutu DCI-P3 oraz 88% pokrycia gamutu Adobe RGB (jednak nie są to przestrzenie kalibrowane fabrycznie). Wadą tego monitora jest niski kontrast wynoszący 800:1 (wartość poniżej przeciętnej dla IPS). Do amatorskiej obróbki jak najbardziej się nada, do zastosowań profesjonalnych proponuję jednak użyć kolorymetru i skalibrować go dokładnie"