Forum jest dość obiektywne, choć sami użytkownicy nie są, ale chyba nie muszą. Sam fakt, że piszesz tu, przedstawiasz swoją opinię, świadczy o podejściu do tematów z różnych perspektyw, czasem przeciwstawnych. Ja też mogę.
Uważasz, że sprzedawca mając Eizo, będzie polecał DELLa, którego nie ma w sprzedaży? Po co?
Ja koledze, który chce kupić monitory (y) poleciłem jeden z najtańszych UHD, względnie sprawdzony w maratonach przez wielu użytkowników EA271U, którzy mówili, że pracować można faktycznie na nim bardzo długo. Ty polecasz chyba monitor, który ma 2560x1440, a to nie jest dobry wybór to pracy z tekstem / z kodem, dla kogoś kto chce najmniej się męczyć "wzrokowo". Nie polecam wersji COLOR dla programisty, a tym bardziej gdy robi BackEnd.
Fakt, że programować można różne rzeczy, w różnych środowiskach (często w nieskalowalnych maszynach wirtualnych), nie oznacza, że dostaliśmy kryterium od kolegi, które w tym względzie powinniśmy brać pod uwagę, że "UWAGA, nie mogę skalować środowiska". Choć oczywiście bierzemy to kryterium pod uwagę. Dzisiejsze edytory kodu dają możliwość zwiększania fontu, czy też skalowania całej aplikacji tak, jak mało który program potrafi (i to jednym kliknięciem) bez większych problemów. Ja do programowania brałbym tylko 4K, bezpieczny dla oczu.