Jak prawidłowo "zmontować" monitor "bezramkowy"?
Jak prawidłowo "zmontować" monitor "bezramkowy"?
Witam. Może zrobię z siebie idiotę, ale wolę to niż uszkodzić sobie nowy monitor. Ale do rzeczy. Mój obecny monitor "Eizo 2433W" to prawdziwa "kobyła" jeśli chodzi o ramki i nie było i nie ma żadnych problemów z jego "poskładaniem" do kupy po wyjęciu z fabrycznego pudełka, jak i postawieniem na biurku i "wyregulowaniem" jego pozycji - ma grube ramki i nie ma żadnych problemów aby go "dobrze" chwycić i nie uszkodzić przy okazji matrycy. Ale zakupiłem model "2780", który będzie do odbioru (wiem - są lepsze i tańsze. Miałem na "testach" w domu monitor "NEC EA271U" i po 4 godzinach oczy chciały mi "wypłynąć" - nie dało się go za nic w świecie wyregulować, a oświetlenie w pokoju, jak i za monitorem mam "dobre". Oddałem go i na warsztat poszedł "EV 2780", który (DLA MNIE!!!) jest genialny - pracuje się na nim wręcz cudownie, a oczy się nie męczą. Więc wybrałem go i jutro go odbieram. I tutaj jest drobny problem. Oba monitory "do kupy" składał pan z zaprzyjaźnionego sklepu. Mógłby złożyć i tego, ale chętnie bym się sam "nauczył" jak takiego bezramkowca poskładać, aby go nie uszkodzić (wszak nie będzie wiecznie stał na biurku!). Tak więc pytanie - czy są jakieś "poradniki" jak takie monitory składać - tzn. gdzie chwytać, a gdzie nie, itd.? Mam nadzieję, że dobrze wszystko opisałem i temat umieściłem w dobrym dziale forum. Proszę się nie śmiać, bo monitor prawie za 4k zł to nie to samo, co telewizor za 500zł, który ewentualnie można wyrzucić na śmieci i kupić nowy - różnica cenowa jednak jest duża. I proszę również o niekrytykowanie mojego wyboru monitora - stał te 3 dni w domu i pracowało, oglądało filmy i grało w gierkę (W3:R) wręcz genialnie - w przeciwieństwie do ww. Nec-a.
- Czornyj
- Kontakt:
Re: Jak prawidłowo "zmontować" monitor "bezramkowy"?
różnica między monitorem ramkowym, a "bezramkowym" jest czysto estetyczna - w praktyce niewiele się różnią i w obu przypadkach postępowanie jest analogiczne.
Nie kwestionuję wyboru, ale chciałem podpytać dlaczego akurat EV 2780, a nie np. EV 2760, który jest już dostępny i ok. 1,3 tys. tańszy lub EV 2750 też podobny i tańszy. Czy porównywałeś może te modele i jest między nimi jakaś znacząca różnica?
@Up
Nie - nie porównywałem akurat tych modeli. Wybrałem go, ponieważ przez 3 dni testów świetnie mi się na nim pracowało, oczy nie bolały i ogólnie miałem bardzo dobry komfort użytkowania tego monitora. Niestety, ale przy testach zachwalanego EA271U od NEC-a tak, jak opisałem "dosadnie" - oczy chciały wypłynąć - prawdopodobnie również przez rozdzielczość 4k i zapewne można się by było do niej przyzwyczaić, ale wydając taką "kasę" nie chciałem ryzykować, że tak by się nie stało. A też zwyczajnie nie chciało mi się dalej szukać i testować innych monitorów, skoro ten mieścił się w moim budżecie i mówiąc kolokwialnie. - spasował mi i moim "paczałkom".
Nie - nie porównywałem akurat tych modeli. Wybrałem go, ponieważ przez 3 dni testów świetnie mi się na nim pracowało, oczy nie bolały i ogólnie miałem bardzo dobry komfort użytkowania tego monitora. Niestety, ale przy testach zachwalanego EA271U od NEC-a tak, jak opisałem "dosadnie" - oczy chciały wypłynąć - prawdopodobnie również przez rozdzielczość 4k i zapewne można się by było do niej przyzwyczaić, ale wydając taką "kasę" nie chciałem ryzykować, że tak by się nie stało. A też zwyczajnie nie chciało mi się dalej szukać i testować innych monitorów, skoro ten mieścił się w moim budżecie i mówiąc kolokwialnie. - spasował mi i moim "paczałkom".
@ Trakotitek Dzięki za info. Sam się zastanawiam nad 27 cali do zastosowań wybitnie "domowych" od chyba pół roku i siedzę na mojej 22 calowej 10 letniej TNce, ryje fora i mam ból głowy, bo "strach coś kupić".
Ciekawe jest co piszesz, bo od ponad tygodnia użytkuję NEC EA271U i jestem bardzo zadowolony. Testując tego NEC'a używałeś rozdzielczości 4K i nie ustawiłeś skalowania? Jeśli tak, to się nie dziwię, że mogło być niekomfortowo. Ja używam ze skalowaniem 200%. Jakość obrazu jest bardzo dobra, monitor jest na moje amatorskie oko dobrze podświetlony, a skalowanie powoduje że ostrość czcionek i elementów interfejsu jest bardzo dobra. Oczywiście cena, jaką za to płacimy to zmniejszenie obszaru roboczego do odpowiednia rozdzielczości 1920x1080 (czyli mniejszy obszar roboczy niż na Twoim aktualnym monitorze).Trakotitek pisze: ↑08 czerwca 2020, 19:39 - pn@Up
Gdybyś używał tamtego monitora 27" 4K poprawnie, to obraz byłby o niebo lepszy niż na tym 27" 2,5K co masz obecnie.Trakotitek pisze: ↑08 czerwca 2020, 19:39 - pn@Up
Mógłby też ustawić skalowanie na tym 3840x2160 na 150% i miałby identycznej wielkości wszystko co na obecnym 2560x1440 przy 100%, czyli ten sam obszar roboczy - niektórzy lubią takie małe literki, choć ja bym ustawił tak jak Ty.
Moja karta graficzna nie radzi sobie za dobrze w 4K a nie interesuje mnie inna rozdzielczość niż natywna - czasem sobie lubię zagrać w jakąś grę i 1440p jest dla mnie wyborem optymalnym. W tych chorych czasach nie zapłacę 8k zł za RTXa 3080 by cieszyć się rozdzielczością 4k! 1080Ti wystarcza mi w zupełności do 1440p.Kyle pisze: ↑07 lipca 2020, 16:04 - wtGdybyś używał tamtego monitora 27" 4K poprawnie, to obraz byłby o niebo lepszy niż na tym 27" 2,5K co masz obecnie.Trakotitek pisze: ↑08 czerwca 2020, 19:39 - pn@Up
Mógłby też ustawić skalowanie na tym 3840x2160 na 150% i miałby identycznej wielkości wszystko co na obecnym 2560x1440 przy 100%, czyli ten sam obszar roboczy - niektórzy lubią takie małe literki, choć ja bym ustawił tak jak Ty.
Już dzisiaj na niektórych grach (The Medium - patrz test na PurePC), przy tej karcie możesz być zmuszony do ustawienia 1920x1080 by FPS był na przyzwoitym poziomie - czy to jest powód do zakupu monitora 1920x1080?
Jakbym rozmawiał z upośledzonym - w to co gram w zupełności wystarczy karta która mam. Nie gram w nowe gry i myślę nad przejściem na APU. Nie wiem w czym masz problem? Jeżeli jara cię magia cyferek to kup se telewizor 8k a najlepiej dwa, postaw koło siebie, zrób z nich jeden i jaraj się cyferkami. Proste nie? Dla mnie osobiście 4k jest zbędne,a w grach wolę bardzo wysokie detale w 1440p zamiast niskich w 4k.
- Tom01
- Kontakt:
W kwestii formalnej, nie ma czegoś takiego jak "1440p". Bardzo proszę nie wstawiać na tym forum jakiejś kretyńskiej nowomowy.
Tom01
Masz problem z kolorem, wal śmiało!
monitory.mastiff.pl
*** 30 lat obecności w branży monitorowej
Partner Eizo Nanao, Sharp NEC Display Solutions
tel. (+48) 690 660 770, tech. (+48) 601 888 312
https://monitory.mastiff.pl
e-mail: color@mastiff.pl
monitory.mastiff.pl
To jak mam pisać? 2K? To też nie prawda, więc jak pisać? 2560x1440 całościowo?
- Tom01
- Kontakt:
2560x1440 to zapis w pełni prawidłowy. Nieco mniej poprawnie to "WQHD" choć to bardziej ogólny standard niż monitorowy. Zapisy tylko linii z dopiskami "i" lub "p" to standardy TV i może nie byłoby takiej tragedii, gdyby nie to, że w odróżnieniu od "1080p", standard "1440p" w ogóle nie istnieje.
Tom01
monitory.mastiff.pl
monitory.mastiff.pl
Bardzo wysokie detale wymagają bardzo wysokiej dokładności renderingu, by nie ginęły w pikselozie aliasingu lub rozmyciu post-process AA. Skoro grasz w tak mało wymagające gry, że myślisz o APU i 2560x1440, to równie dobrze mógłbyś grać na normalnej karcie w 3840x2160 z identycznym FPS - różnica jest w jakości/ostrości obrazu. Normalnie jakbym rozmawiał z upośledzonym, skoro tego nie dostrzega ... a może tylko ślepym.Trakotitek pisze: ↑21 marca 2021, 16:58 - ndzJakbym rozmawiał z upośledzonym (...) Dla mnie osobiście 4k jest zbędne,a w grach wolę bardzo wysokie detale w 1440p zamiast niskich w 4k.
LOL. Szkoda gadać. Żyj dalej w swoim wyimaginowanym świecie, w którym "większe" cyferki są wyznacznikiem wszystkiego.
Wróć do „Zastosowania amatorskie”