Jak wrócę z pracy to wrzucę wynik drugiej kalibracji bo wydawało się, że wyglądało to lepiej. Czy oznaczenie z prawej strony wykresu jest ok? czy coś innego powinno być zaznaczone
Z tym, że druga kalibracja była przeprowadzona już bez kompensacji oraz ze zmienionym ustawieniem na najwyższą liczbę bitów w próbkowaniu kolorów.
Właśnie chyba tak zrobię, po prostu 2 osobne kalibracje, do pracy i do reszty.Czornyj pisze: ↑24 kwietnia 2020, 12:05 - pt
Baśnie z mchu i paproci - w czym niby taki monitor miałby być lepszy czy gorszy, skoro do zlinearyzowania 256 odcieni z palety 1024 odcieni masz 14-o bitową LUT, tj. 16384 koordynatów korekcyjnych na każdy z kanałów?
Jasne, że biel po włączeniu DUC staje się ciemniejsza, więc wygląda nieco gorzej - natomiast dwa monitory skalibrowane do tej samej luminancji z wyłączoną i włączoną DUC w normalnych warunkach wyglądają identycznie. Jeśli zależy ci na wysokiej luminancji do np. gier i rozrywki, to po prostu wyłączasz ten patent lub tworzysz kalibrację do maks. luminancji z wyłączonym DUC. wtedy "biel będzie bielsza" czyli po prostu jaśniejsza. Biel wydaje się brudna tylko wtedy, kiedy masz jaśniejszą biel jako odniesienie, więc włączanie i wyłączanie DUC by to ocenić jest bez sensu.
Z tą jasnością to muszę jeszcze porównać moje 2 kalibracje robione z i bez kompensacji. Bo nie jestem pewien ale chyba pomimo rozjaśnienia i tak widziałem różnice.