jestem fotografem i potrzebuję stanowiska do pracy z fotografiami na potrzeby publikacji w Internecie, wydruków prasowych czy odbitek. Pracuję na monitorze NEC PA241W (kalibrowanym i1 Display Pro), do tej pory korzystałem z oświetlenia w kwadratowej oprawie rastowej ze świetlówkami 4xPhillips TL-D 90 Graphite.
Z racji zmiany mieszkania, mam nowy problem - jak oświetlić stanowisko pracy? W nowym mieszkaniu sufit jest bardzo wysoki (3 metry), tak więc wydaje mi się, że oświetlenie z góry nie będzie zbyt dobrym pomysłem. Mieszkanie znajduje się na 4 piętrze z oknami w kierunku północno-zachodnim. Na wysokości okien są korony drzew. Zatem nie jest najjaśniejsze, natomiast znajduje się w Hiszpanii, a to trochę zmienia postać postrzegania światła

Nie znam się na oświetleniu, ale przeglądając forum, widzę że ogromną popularność zdobywają dzisiaj lampy LEDowe, oświetlające tył monitora. Zdaje się, taką remium lampą jest Yongnuo YN-360S 3200K-5500K. Niestety nie udało mi się znaleźć łatwego wprowadzenia w temat, a w dyskusji na forum nie za bardzo jestem w stanie zrozumieć gdzie one i w jakich ilościach itd. powinny być ustawione.
Bardzo proszę o pomoc. Będę za 2 tygodnie w Polsce, jest to dla mnie szansa zakupu potrzebnych elementów.
Pozdrawiam
BS