Jakie żarówki/lampy do oświetlenia przestrzeni za TV i kompem
Re: Jakie żarówki/lampy do oświetlenia przestrzeni za TV i kompem
No rozumiem już z tym zielonym. Miałem w tym roku przemalować ale już poczekam do wiosny i przemaluje na inny kolor.
Coś doraźnie można zrobić czy już tak się przemęczyć do wiosny?
Na jaki kolor te ściany przemalować aby pasował do żarówek? Żółty?
Coś doraźnie można zrobić czy już tak się przemęczyć do wiosny?
Na jaki kolor te ściany przemalować aby pasował do żarówek? Żółty?
Przy tych żarówkach masz trzy kolory do wyboru: biały, biały albo biały.
W ostateczności może być śnieżnobiały, wpadający lekko w biały.
W ostateczności może być śnieżnobiały, wpadający lekko w biały.
Ostatnio zmieniony 09 listopada 2017, 20:44 - czw przez max, łącznie zmieniany 1 raz.
Nie ma takiej opcji abym główny pokój tam gdzie mam kompa i tv do grania przemalował na biało. To nie szpital
Albo to zrobisz tak:
albo sobie daruj te żarówki. No chyba, że chcesz koniecznie orać ten ugór przy pomocy Lamborgini.
Zgadzam się, że nie ma sensu na siłę robić z pokoju mieszkalnego studia graficznego, ale tylko wtedy żarówki, które poleca Tom01, mają naprawdę sens. Przy zielonych lub żółtych ścianach wystarczą Philipsy 4000K CRI 80%, a 10x droższe żarówki CRI95 będą tylko marnowaniem ciężkiej pracy małych chińskich rączek, wykorzystywanych do ich wytwarzania.
albo sobie daruj te żarówki. No chyba, że chcesz koniecznie orać ten ugór przy pomocy Lamborgini.
Zgadzam się, że nie ma sensu na siłę robić z pokoju mieszkalnego studia graficznego, ale tylko wtedy żarówki, które poleca Tom01, mają naprawdę sens. Przy zielonych lub żółtych ścianach wystarczą Philipsy 4000K CRI 80%, a 10x droższe żarówki CRI95 będą tylko marnowaniem ciężkiej pracy małych chińskich rączek, wykorzystywanych do ich wytwarzania.
Ostatnio zmieniony 09 listopada 2017, 21:21 - czw przez max, łącznie zmieniany 1 raz.
Wreszcie napisałeś coś z sensem "Zgadzam się, że nie ma sensu na siłę robić z pokoju mieszkalnego studia graficznego"
Ściany są zielone nic na to nie poradzę teraz (ale jak bym przemalował to na żółto ), białych za nic w świecie nie zrobię bo w pokoju ma być mi przyjemnie i miło a w białym pomieszczeniu źle bym się czuł
Interesuje mnie tylko co zmienić w tym oświetleniu co mam aby było dobrze dla oka. Chodzi mi gdzie umieścić punkty światła i jakie tam włożyć żarówki.
4000K nie będzie zbyt białym światłem które w połączeniu z zielonym zrobi się upierdliwe dla oczu?
Podałeś 1055 lumenów i to będzie ok?
Ściany są zielone nic na to nie poradzę teraz (ale jak bym przemalował to na żółto ), białych za nic w świecie nie zrobię bo w pokoju ma być mi przyjemnie i miło a w białym pomieszczeniu źle bym się czuł
Interesuje mnie tylko co zmienić w tym oświetleniu co mam aby było dobrze dla oka. Chodzi mi gdzie umieścić punkty światła i jakie tam włożyć żarówki.
4000K nie będzie zbyt białym światłem które w połączeniu z zielonym zrobi się upierdliwe dla oczu?
Podałeś 1055 lumenów i to będzie ok?
Ja bym tej zieleni nie zdzierżył. Nie będę polecał zielonego tła za monitorem na forum monitorów graficznych. Sam sobie zieleniej.
PS. Ja bym dał te żarówki na sufit, zakładając, że jest biały. Ale na suficie tak, aby nie świeciło na monitor i się od niego nie odbijało. Jeśli nie będziesz patrzył na ściany to będzie OK.
Ja na suficie mam 2x1510 lumenów 4000K + 1x1510 lumenów 2700K. Włączam albo 2x chłodne do komputera albo 1x ciepłe do wypoczynku albo wszystkie np. do sprzątania. Przy biurku dodatkowo 1x 1510 lumenów 4000K do monitora i/lub 1x 1055 lumenów 2700K do wypoczynku, do wyboru, w dwóch lampkach IKEA Tertial, rzucone na ścianę za monitorem.
PS. Ja bym dał te żarówki na sufit, zakładając, że jest biały. Ale na suficie tak, aby nie świeciło na monitor i się od niego nie odbijało. Jeśli nie będziesz patrzył na ściany to będzie OK.
Ja na suficie mam 2x1510 lumenów 4000K + 1x1510 lumenów 2700K. Włączam albo 2x chłodne do komputera albo 1x ciepłe do wypoczynku albo wszystkie np. do sprzątania. Przy biurku dodatkowo 1x 1510 lumenów 4000K do monitora i/lub 1x 1055 lumenów 2700K do wypoczynku, do wyboru, w dwóch lampkach IKEA Tertial, rzucone na ścianę za monitorem.
Dzięki za porady już wszystko wiem
Teraz tylko został mi wybór ile lumenów. Na ten moment puszczę jedną lampkę za TV, jedną za monitor i tu myślę że 1000 (4000K) by wystarczyła a ta co zostanie w środku dam 1000 tylko że 2700
Muszę zobaczyć jak będzie wyglądał ten LED na tej ścianie
Teraz tylko został mi wybór ile lumenów. Na ten moment puszczę jedną lampkę za TV, jedną za monitor i tu myślę że 1000 (4000K) by wystarczyła a ta co zostanie w środku dam 1000 tylko że 2700
Muszę zobaczyć jak będzie wyglądał ten LED na tej ścianie
Moc należy dobierać tak, aby uzyskać mniej więcej taki efekt:
Hej, podepnę się pod temat. Obecnie mam zamontowaną jedną żarówkę YUJI LED 5000K za monitorem. Mam dwu monitorowe stanowisko i chciałem uzyskać bardziej równomierne i z możliwością regulacji jasności oświetlenie tła.
Czy istnieją jakieś sensowne listwy LED które mogły by być użyte do tego zastosowania ? YUJI przerzucił bym wtedy do lampki na biurku.
Czy istnieją jakieś sensowne listwy LED które mogły by być użyte do tego zastosowania ? YUJI przerzucił bym wtedy do lampki na biurku.
- Tom01
- Kontakt:
Nie ma na razie.
Tom01
Masz problem z kolorem, wal śmiało!
monitory.mastiff.pl
*** 30 lat obecności w branży monitorowej
Partner Eizo Nanao, Sharp NEC Display Solutions
tel. (+48) 690 660 770, tech. (+48) 601 888 312
https://monitory.mastiff.pl
e-mail: color@mastiff.pl
monitory.mastiff.pl
OK a czy użycie listwy LED Osram o temp. 5000K i deklarowanym przez producenta współczynnikiem Ra85 będzie błędem ?
Obecnie przy wyświetleniu na ekranie RGB:119:119:119 mam wrażenie że tło jest zbyt jasne za monitorem do którego jest przymocowana żarówka a po bokach już zbyt ciemne.
Po prostu żarówka świeci punktowo. Przy listwie było by łatwiej osiągnąć równomierne podświetlenie i ustawić jego jasność.
Obecnie przy wyświetleniu na ekranie RGB:119:119:119 mam wrażenie że tło jest zbyt jasne za monitorem do którego jest przymocowana żarówka a po bokach już zbyt ciemne.
Po prostu żarówka świeci punktowo. Przy listwie było by łatwiej osiągnąć równomierne podświetlenie i ustawić jego jasność.
Spróbuj:
* oddalić żarówkę od ściany
* zastosować inny klosz, matowy lub mleczny
* zastosować jakiś rozpraszacz (o neutralnej barwie), jakieś plexi (może kalka techniczna, choć ta jest palna i ryzykowna z tego powodu)
* oddalić żarówkę od ściany
* zastosować inny klosz, matowy lub mleczny
* zastosować jakiś rozpraszacz (o neutralnej barwie), jakieś plexi (może kalka techniczna, choć ta jest palna i ryzykowna z tego powodu)
Oddalenie żarówki od ściany będzie trochę problematyczne, ale będę kombinował z rozpraszaczami bo obecnie żarówka jest "goła"
Dzięki za podpowiedzi, dam znać jak wyszło
Dzięki za podpowiedzi, dam znać jak wyszło
Jak ustawić oświetlenie stanowiska pracy jeśli za monitorem nie ma ściany a znajduje się okno w odległości około 3.5m?
- Tom01
- Kontakt:
Trudno powiedzieć. Taki przypadki trzeba analizować indywidualnie.
Tom01
monitory.mastiff.pl
monitory.mastiff.pl
Jest jakaś alternatywa dla lampki TERTIAL z Ikei? Coś bardziej "nowoczesnego" w designie ? Oczywiście może być drożej ale w granicach rozsądku.
Co myślicie o takiej: https://www.gearbest.com/table-lamps/pp_393727.html
?
?
w zasadzie te https://www.ultra-elektro.pl/146-tasmy-led-12-v-i-24v nadają się wszędzie. Powiem Wam, że oświetlają rewelacyjnie, nadają się i do światła ogólnego głównego i do pomocnicznego w tym wypadku za telewizorem. Możesz też użyć taśm ledowych też dają fajny efekt.
Jak Ci się diodki w niej wypalą, to lampka w sumie na śmietnik i nie wiadomo czy nie ma PWM. Jak Ci się wypali LED na E14 / E27 to po prostu kupujesz kolejny.ichris pisze: ↑31 grudnia 2017, 14:49 - ndz
?
Wróć do „Oświetlenie, akcesoria, uchwyty, osłony”