Nie traktuję tego jak wprowadzanie w błąd, raczej pokazanie jakiegoś rozwiązania/możliwości, powiedzmy mocno ekstrawaganckiego.
Ja też wiem,że można zaszaleć jak kogoś na to stać,córka Berniego Ecclestona założyciela F1 wydała chyba około 2 miliardów dolarów w 2 lata w zapisanym jej przedwcześnie spadku,ja się tylko zastanawiam ,czy to jest rzeczywisty rozum?
Ja też,kogo stać niech zaszaleje i kupi co chce,forum jest od tego żeby proponować optymalne rozwiązania,a przepłacać kupować kto chce, co chce i ile za to zapłaci to każdego osobista decyzja.krzysio pisze: Forum cenię za rzeczowość.
Może założyciel wątku woli grać przy PC przy biurku z monitorem, a nie na kanapie z padem przy TV. TV OLED też smużą, rozmywają ruch tak samo jak monitory LCD. Przyglądałem się niedawno.max pisze: ↑06 czerwca 2017, 11:49 - wtPodzielam powyższe zdanie. Częściowo.
* Do pracy wybrałbym również: NEC EA275UHD.
* Do filmów i gier: LG OLED55C7V.
Komplet obu jest w cenie PA322UD-2, o CG3118-4K czy CG3145 nie wspominając, a frajda i przyjemność z oglądania dużego OLEDa nieporównywalnie większa od, najlepszego nawet, małego LCDka.
Skoro na tym polu mamy remis, można spokojnie ten aspekt wykluczyć z rozważań.GrzesiekR pisze:TV OLED też smużą, rozmywają ruch tak samo jak monitory LCD. Przyglądałem się niedawno.
Widocznie 120Hz nie rozwiązuje problemu albo nie każdy TV OLED ma 120Hz. Poza tym zignorowałeś to co napisałem w poprzednim zdaniumax pisze: ↑06 czerwca 2017, 13:37 - wtSkoro na tym polu mamy remis, można spokojnie ten aspekt wykluczyć z rozważań.GrzesiekR pisze:TV OLED też smużą, rozmywają ruch tak samo jak monitory LCD. Przyglądałem się niedawno.
Pamiętaj tylko, że TV OLED ma matrycę 120Hz, a standardowy czy profesjonalny LCDek ma 60Hz. Ma to wpływ na smużenie. Pozostałe aspekty: wielkość, kontrast, HDR, wrażenie ogólne są już nieporównywalne.
Nie wiem co woli. Każdy woli to co woli.
GrzesiekR pisze: ↑06 czerwca 2017, 15:06 - wtWyraźnie napisałem, że sprawdzałem naocznie. Wygląda w praktyce tak jak na LCD, w podobnym stopniu. Jedyną nie rozmywającą ruchu technologią jaką widziałem było CRT. Plazma jest lepsza niż LCD/OLED w tym względzie ale nie idealna.Tom01 pisze: ↑06 czerwca 2017, 13:41 - wtSpecyfika rozmycia obiektów w ruchu to temat rzeka. Rozmywają nawet plazmy, które mają jakieś ułamkowe czasy reakcji. Bardziej jest istotna specyfika tego rozmycia a nie parametr syntetyczny. To już trzeba sprawdzać naocznie, z danych technicznych rzadko kiedy coś można wywnioskować. Wyjściem są monitory typowo skonstruowane do zawodowego grania, ale wówczas jakość ogólna jest niższa.
Nie widziałem wszystkich monitorów typowo skonstruowanych do zawodowego grania, ale to co widziałem też idealne nie było. Ruch owszem ostry, ale rozdwojony.
Max, wiem, znam ten link, podajesz go przy każdej okazji. Piszę tutaj co widzę na własne oczy, nie rozwodzę się nad teorią.
hmm, dyskutowałbym. Przy odległości 70-80cm 24-27 cali to optimum. Patrzenie się pod dużymi kątami na peryferia wielkiego, przytłaczającego ekranu jakoś mnie nie przekonuje. Lepiej mieć dwa mniejsze. Zresztą ile razy już o tym mówiliśmy...Tom01 pisze: ↑06 czerwca 2017, 18:23 - wtPrzekątna im więcej, tym lepiej. Typowe "biurkowe" odległości nie są żadną przeszkodą dla rozmiarów do 40" a nawet więcej. Siedzi Pan stosunkowo daleko, także nie przejmowałbym się na zapas. Informacja o mniejszym do zastosowań biurowych to jakaś bzdura. Jest odwrotnie. Im mniej przewijania okien tym wygodniejsza praca. O obroty głowy proszę się nie martwić. Nawet jeśli byłby to monitor 50-60" i rzeczywiście musiałby Pan się po nim "rozglądać", wyszłoby to tylko na zdrowie, przy statycznym stylu pracy przy komputerze.![]()
Ale korzystasz z lornetki, czy już z lunety na statywie?
Tak, korzystam z lornetki ale outdoor-owo.
Bzdura. Oczywiście jak komuś wygodniej to niech się przysuwa do monitora, nikt nie broni.
To nie są te różnice, jak Tom napisał.
Nic Pan nie robi zle normalna odległość od monitora to 70/80cm,chyba,że ja jestem ślepy,ale nie całkiem..
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość