Wysłałem monitor do serwisu, gdzie wymieniona matryce na nowa, ale problem pozostał. Otrzymałem wiadomość od serwisanta, że to cecha tej matrycy i nie da się tego zredukować.
Da się to jakoś inaczej naprawić, bo to jaja a nie kontrast 5000:1.
Jasność jest na 70 ustawiona, gamma 2.2. Miałem nadzieje na "smolista" czerń jak gdzieś wyczytałem na forum. Jeżeli to jest ok, to mieszczuchy na oczy smoły nie widziały.max pisze:Na podstawie zdjęcia ciężko coś powiedzieć, ale mz. wygląda całkiem nieźle.
Nie chciałem nic sugerowaćTom01 pisze: PS. CX241/CX271 nowe jeszcze są, tylko trzeba wiedzieć gdzie szukać.
Na takiej jasnosci to mozna grac w pasjansa. Mowimy o monitorze do gier 3D. Moj swietej pamieci NEC 2111SB byl w grach uzywany z opcja Super Bright i to w ciemnym pokoju. Nie byl moze tak jasny (maks niby mial 300cd), ale za to głębia obrazu wciągała. Czerń w tym trybie tez nie była idealna, ale i tak lepsza niż na tym FG2421. Wydaje mi sie(na zdjeciu moze tego nie widac dobrze), ze on coś za jasny.Szynkars pisze:Jasność ustawiona na 70% oznacza w tym monitorze punkt czerni wynoszący ok. 0.06 cd/m2. 70% jasności odpowiada ok. 294 cd/m2, czyli bardzo dużo, tyle, ile maksymalna dostępna wartość w większości monitorów.
http://www.tftcentral.co.uk/reviews/con ... _stability
Optymalna jasność ok. 60 cd/m2 jest przy jasności mniej więcej 5%. Wtedy punkt czerni powinien wynosić poniżej 0.02 cd/m2.
OLED jest wielki i drogimax pisze:CX271 ma 5x gorszy kontrast, czyli 1000:1, a więc 5x jaśniejszą czerń.
5000:1 to bardzo dużo jak na LCD i nie ma szans na więcej, a 99.9% monitorów, łącznie z profesjonalnymi, ma kilkukrotnie gorszą czerń. Proponuję rozważyć TV firmy LG na OLEDzie.
Ale że zwykła lampka na sciane czy cos specjalnego? Ma pan link do jakiegos tutoriala?Tom01 pisze:LCD nigdy nie da prawdziwej czerni, to technicznie niemożliwe. Wizualnie można jednak ją osiągnąć, dając odpowiednie światło na ścianę za monitorem.
Może być jakakolwiek lampka. Ma świecić z taką jasnością, aby niby-czerń monitora zrobiła się czarna. Sprawę załatwia kilkuwatowa świetlówka albo LED. Przy czym, o ile świetlówka można być prawie dowolna, to LED musi być dobrej jakości.grzegorczyk pisze:Ale że zwykła lampka na sciane czy cos specjalnego? Ma pan link do jakiegos tutoriala?
Tak, to jest wada. W kontekście hipotetycznego CX271 traci jednak na znaczeniu.grzegorczyk pisze:OLED jest wielki i drogi
Nic nie stoi na przeszkodzie, aby zapodać mu 1xFullHD.grzegorczyk pisze:Jest on 4xfull hd
Nie trzeba. Wszystkie OLEDy traktowane są jako produkty premium i mają już 120Hz.grzegorczyk pisze:dodac 120Hz
Proszę bardzo.grzegorczyk pisze:zmniejszyc inputa lag i bedzie mistrzowski monitor do gier
Ty chłopie potrzebujesz HDR jak ryba wody.grzegorczyk pisze:Na takiej jasnosci to mozna grac w pasjansa. Mowimy o monitorze do gier 3D. Moj swietej pamieci NEC 2111SB byl w grach uzywany z opcja Super Bright i to w ciemnym pokoju. Nie byl moze tak jasny (maks niby mial 300cd), ale za to głębia obrazu wciągała. Czerń w tym trybie tez nie była idealna, ale i tak lepsza niż na tym FG2421. Wydaje mi sie(na zdjeciu moze tego nie widac dobrze), ze on coś za jasny.
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość