Moim głównym monitorem jest Dell P2414H (24 cale, VESA 100mmx100mm, Waga: 3.51kg). Do niego chciałbym dokupić uchwyt (przyczepiany do biurka) na dwa monitory (Pivot w stojaku, by się przydał i chciałbym mieć możliwość włożenia gdzieś kabli od monitorów), no i oczywiście drugi monitor. Chciałbym się zamknąć w 1000 zł, ale do uchwytu mogę dołożyć, jakby była potrzeba. Monitor będzie wykorzystywany do gier, przeglądania internetu i programowania (może sporadycznie grafika komputerowa, ale nie jest ona dla mnie żadnym priorytem, bo i tak robię to tylko dla siebie).
Potrzeby:
1. Żywe, kontrastowe kolory są dla mnie wyjątkowo ważne, więc potrzebuję możliwie jak najszerszy gamut (dowiedziałem się na jednym forum, że bardziej nasycone kolory znajdę właśnie w monitorach szeroko-gamutowych), bo nie jestem do końca zadowolony kolorami obecnego monitora. Może przesadzam, ale po prostu oczekuję obecnie czegoś więcej. Nie jestem żadnym znawcą, więc mogę z tym gamutem być w błędzie.
2. Nie potrzebuję ekranu powyżej 60Hz (ba, nawet nie chcę powyżej, bo jak spróbuję, to już nie będę mógł wrócić do mniejszego odświeżania, a wystarczy mi, że jestem uzależniony od dwóch monitorów) i Full HD (nie chcę 16:10).
3. Nie potrzebuję głośników w monitorze.
4. Z miłą chęcią przyjmę gniazda USB w monitorze, ale nie są one niezbędne, bo posiadam takowe w dotychczasowym.
5. Nie wiem, czy monitory są także sprzedawane bez stojaków, ale jeśli tak, to takowego nie potrzebuję.
6. Nie potrzebuję G-Sync i Freesync, wystarcza mi zwykła synchronizacja pionowa

7. Małe ramki wokół ekranu wskazane, ale nie jest to niezbędne.
8. Złącze DisplayPort.
To chyba wszystko, czego wymagam od mojego przyszłego, drugiego monitora.
Powiedzcie, czy jest to realne i czy jest coś w ogóle wartego uwagi w tej cenie.