Poszukuję monitora do pracy przy obróbce video. Filmy wrzucam tylko do internetu. Pracuje w Premiere Pro / After Effects, również koloruję w DaVinci Resolve.
Aktualnie pracuję na Asus ASUS VS229H, jednak jest on już powoli niewystarczający. Niestety, ile ludzi tyle opinii i tak szukając oraz pytając na forach, nie znalazłem przekonującej mnie w stu procentach porady. Ostatecznie trafiłem na to forum i przeglądając wcześniejsze tematy tutaj, nie wiem totalnie co powinienem zakupić

Bardzo mi polecano monitory Della (U2715H lub UP2716D), lecz zauważyłem że tutaj niezbyt polecacie ekrany tej marki.
Proszę o pomoc w wyborze i porady. Trochę informacji:
- Wielkość: myślę, że 27 cali będzie odpowiednie. Nie jestem przekonany do pracy na dwóch monitorach.
- Rozdzielczość: przy tym rozmiarze 2560 x 1440 (WQHD) wydaje się rozsądną opcją, chyba że uważacie inaczej?
- Siedzę w odległości około 60-65cm od ekranu.
- Budżet: Chciałbym zmieścić się w ~2500zł maksymalnie, chyba że naprawdę będzie warto dołożyć trochę do droższego monitora.
Oczywiście, jestem otwarty na wszelkie porady. Jeśli np. uważacie że rozwiązanie z dwoma monitorami lub inny rozmiar ekranu lepiej się sprawdzi, z chęcią usłyszę wasze opinie.
Pozdrawiam!