Rozważam kupno drukarki A3 do bezstresowego

Różnice w jakości wydruków z Canona Pixma Pro-10, Pro-1 czy wymienionego wyżej epsona nie są na tyle istotne, by wpływały na mój wybór (tak, wiem że Epson pluje mniejszą ilością atramentu, ma za to problemy przy wydruku bez marginesów, czy kryje jeszcze jakieś inne tajemnice?). Chciałbym po prostu bezstresowo drukować - skalibrować (lub użyć fabrycznych profili) i pracować bez zawracania głowy, otrzymując w miarę poprawne i powtarzalne rezultaty, tzn, bez widocznego zafarbu, pasów, rozlewania atramentu itp. atrakcji.
Czy istnieją znaczące różnice, jeśli chodzi o funkcjonalność, które przesądzałyby na korzyść tej czy innej drukarki? Czy poza Canonem i Epsonem, istnieje jeszcze coś wartego uwagi?
Pomijając koszt zakupu (wiem, że zwykle droższy model jest bardziej ekonomiczny w dłuższej perspektywie z uwagi na wielkość pojemników i cenę tuszu), która drukarka lepiej się sprawdza? Nie chodzi nawet o takie rzeczy jak Air Print czy drukowanie na płytach (choć to może być przydatne, to jednak nie rozstrzygające). Chodzi mi raczej o to, bym nie musiał użerać się ze sterownikami i kombinować walcząc ze sprzętem, tylko wybrał jeden, może 2 papiery i otrzymywał powtarzalne rezultaty przy wydrukach bez marginesów, wykorzystując całą dostępną powierzchnię papieru, zarówno w wydrukach formatu A3, jak i A4 oraz 10x15cm. Myślę o używaniu papierów barytowych Cansona, choć pewnie poeksperymentuje również z innymi. Pracuję na macu z regularnie kalibrowanym monitorem Eizo CG277. Biorę pod uwagę również kupno kalibratora do drukarki, jeśli to będzie konieczne, ale wolałbym trzymać koszty na wodzy.
Budżet jest tutaj tylko funkcją czasu - jeśli zdecyduję się na droższą drukarkę ,to trochę dłużej będę na nią odkładał (może nawet A2, choć to nie wydaje mi się najrozsądniejsze, bo przy tym koszcie zakupu i częstotliwości zamówień dużych "odbitek", to mogę outsourceować wydruki dużych rozmiarów, nie zamrażając gotówki), jednocześnie jeśli za mniejsze pieniądze będę w stanie uzyskać satysfakcjonujące rezultaty, to tym lepiej, bo fotografia to droga zabawa i zawsze się znajdzie jakiś nowy gadget (jest jeszcze tyle słoików do kupienia, zaś lada moment nowe body od Canona powinny się pokazać, a to też będzie kusiło

Czy możecie mi polecić ten czy inny model? Czytałem wiele recenzji, ale powierzchownie one traktowały kwestię druku (od strony laika), a konkluzje sprawiały wrażenie, że czytam tekst sponsorowany, dlatego pomyślałem, że spytam ekspertów.
Z góry dzięki za wszelkie sugestie.