egalitarny UHD :)
Moderator: Informator
- Czornyj
- Kontakt:
Testując ostatnio nowe, imponujące wyświetlacze takie jak potężny PA322UHD czy unikalny OLED czułem się jak Jeremy Clarckson za kierownicą Ferrari i Porsche - zajebiaszczo, ale mając z tyłu głowy świadomość że to frajda "nie dla ludzi". Tym razem coś bardziej demokratycznego, a zarazem niezmiernie kuszącego korzystnie wyważonym stosunkiem jakości, wielkości i możliwości do ceny - mam niekłamaną przyjemność zaprezentować najnowszy monitor NEC MultiSync EA275UHD!!!

Ładny.
Pytania:
* GBr LED, W-LED (jednograbny, dwugarbny)?
* ColorComp/DUC/DUE, czy jak tam to zwią?
* 3D LUT z wytrychem kalibracyjnym? (Brak kalibracji fabrycznej?)

Pytania:
* GBr LED, W-LED (jednograbny, dwugarbny)?
* ColorComp/DUC/DUE, czy jak tam to zwią?
* 3D LUT z wytrychem kalibracyjnym? (Brak kalibracji fabrycznej?)
- Czornyj
- Kontakt:
Podświetlenie W-LED z czerwonym i zielonym luminoforem:

Już w tej chwili dostępne wsparcie w profilerze NEC SpectraView II rev. 1.1.20:

Gamut typowy dla IPS pdoświetlanych W-LED Brg - 100% sRGB z hakiem:

Już w tej chwili dostępne wsparcie w profilerze NEC SpectraView II rev. 1.1.20:

Gamut typowy dla IPS pdoświetlanych W-LED Brg - 100% sRGB z hakiem:

No proszę, czyli jednak Ultra HD. Oby stosunek wielkości i możliwości do ceny faktycznie był jak najwyższy, moim zdaniem Eizo jednak troszkę przesadziło z wyceną swojej EV-ki 4K.
- Czornyj
- Kontakt:
Spokojna głowa, cena będzie się zgadzać 
Fabrycznie wyświetlacz jest ociupinkę zbyt ciepły:

Liniowość natywna i w trybie sRGB pozostawiają trochę do życzenia:

tryb N:

tryb sRGB:

Dlatego w zastosowaniach foto/video/graficznych stanowczo warto liznąć go X-Rite i1Displayem Pro:

Fabrycznie wyświetlacz jest ociupinkę zbyt ciepły:

Liniowość natywna i w trybie sRGB pozostawiają trochę do życzenia:

tryb N:

tryb sRGB:

Dlatego w zastosowaniach foto/video/graficznych stanowczo warto liznąć go X-Rite i1Displayem Pro:

Da się to tak liznąć tym i1 DisplayPro, aby świecił w sRGB (kolory i gamma), bez błędów fabrycznych, w Windows na pulpicie, Officach i aplikacjach bez zarządzania barwą?
Zakładając, że tak, czy da się potem regulować mocą podświetlenia zachowując parametry "liznięcia"?
Jeśli nie, czy da się liznąć ze 3 jasności np. 60, 80, 120cd/m2 i zmieniać je "palcem"?
Re: egalitarny UHD :)
(pozwoliłem sobie poprawić interpunkcję)czuk pisze:Czornyj, ile to będzie kosztować?
Monitor czy "liznięcie"?
Da się to tak liznąć tym i1 DisplayPro, aby świecił w sRGB (kolory i gamma), bez błędów fabrycznych, w Windows na pulpicie, Officach i aplikacjach bez zarządzania barwą?
Zakładając, że tak, czy da się potem regulować mocą podświetlenia zachowując parametry "liznięcia"?
Jeśli nie, czy da się liznąć ze 3 jasności np. 60, 80, 120cd/m2 i zmieniać je "palcem"?
4k w 27 calach, tak, na to czekam 
Na tym zrzucie przedstawiającym gamut, przestrzeń sRGB nie jest zaznaczona do wyświetlenia, nie ma porównania.
Tani to narazie raczej nie będzie skoro jego mniejszy brat - EA244UHD kosztuje ciągle ok. 5400zł.
A jak tam pomiary równomierności?

Na tym zrzucie przedstawiającym gamut, przestrzeń sRGB nie jest zaznaczona do wyświetlenia, nie ma porównania.
Tani to narazie raczej nie będzie skoro jego mniejszy brat - EA244UHD kosztuje ciągle ok. 5400zł.
A jak tam pomiary równomierności?
-
cz
Dla zatwardziałych polonistów,szykuję specjalne zlecenie ,nie będzie to tak miłe doświadczenie ,jak z monitorami ,NEC czy EIZO..max pisze:(pozwoliłem sobie poprawić interpunkcję)czuk pisze:Czornyj, ile to będzie kosztować?

EA244UHD to raczej starszy kuzyn, a nie młodszy brat.
EA244UHD ma GBr LED, EA275UHD W-LED, a zatem matryca będzie tańsza.
W-LED nie potrzebuje koniecznie ColorCompu (wyrównywanie jednorodności na powierzchni ekranu), w GB-r LED to raczej konieczność. Prawdopodobnie odpadnie więc kosztowny pomiar Konicą-Minoltą. W sumie powinno być taniej mimo, że większa przekątna.
Oczywiście to moje gdybanie...

EA244UHD ma GBr LED, EA275UHD W-LED, a zatem matryca będzie tańsza.
W-LED nie potrzebuje koniecznie ColorCompu (wyrównywanie jednorodności na powierzchni ekranu), w GB-r LED to raczej konieczność. Prawdopodobnie odpadnie więc kosztowny pomiar Konicą-Minoltą. W sumie powinno być taniej mimo, że większa przekątna.
Oczywiście to moje gdybanie...
Ostatnio zmieniony 04 czerwca 2015, 20:18 - czw przez max, łącznie zmieniany 1 raz.
OK.
W sumie dobrze, że to nie szeroki gamut
Parszywe kolorowe cienie i ból oczu.
W sumie dobrze, że to nie szeroki gamut

Widoczne kolorowe cienie przy plamce 0,155mm? Wolne żarty.
0,270mm to co innego. Przy 0,233mm nic nie widzę.
Re: egalitarny UHD :)
Mówię o astygmatykachmax pisze:Widoczne kolorowe cienie przy plamce 0,155mm? Wolne żarty.

Śmiem twierdzić, że i tak przydałoby się mu wyrównywanie. W-LED też są nierówne niestety.max pisze:W-LED nie potrzebuje koniecznie ColorCompu (wyrównywanie jednorodności na powierzchni ekranu), w GB-r LED to raczej konieczność. Prawdopodobnie odpadnie więc kosztowny pomiar Konicą-Minoltą.
Aaa, no chyba że.
Jedyny W-LED jaki ma wyrównanie to P242W. Obstawiam, że w EA na W-LEDzie nie bedzie. Podobno cena ma się zgadzać.
Ciekawi mnie jeszcze, czym się różni EA275 od EA274 (poza UHD).
Czekamy na EA275K, 5120x2880, plamka 0,116mm. Matryce już są.
Jedyny W-LED jaki ma wyrównanie to P242W. Obstawiam, że w EA na W-LEDzie nie bedzie. Podobno cena ma się zgadzać.

Ciekawi mnie jeszcze, czym się różni EA275 od EA274 (poza UHD).
Czekamy na EA275K, 5120x2880, plamka 0,116mm. Matryce już są.

- Czornyj
- Kontakt:
Będzie dziś testowany pod kątem "przyjazności dla astygmatyków" - mój kolega ma hiperastygmatyzm, jakieś wściekle drogie okulary i efekt jest taki, że na monitorach GBr LED atakują go smoki, po 15 minutach pracy zaczyna rzygać. Efekt jest taki, że od pewnego czasu nie może sobie kupić monitora - na rynku nie było nic normalnogamutowego w 27" sensownej jakości (facet robi fotografię modową)...
To szczerze współczuje facetowi, ma dużo gorzej niż ja. Na rynku rzeczywiście nie ma odpowiedników dobrych, szerokogamutowych monitorów graficznych. Tak samo było z WG-CCFL jak jest teraz z GB-r LED.Czornyj pisze:Będzie dziś testowany pod kątem "przyjazności dla astygmatyków" - mój kolega ma hiperastygmatyzm, jakieś wściekle drogie okulary i efekt jest taki, że na monitorach GBr LED atakują go smoki, po 15 minutach pracy zaczyna rzygać. Efekt jest taki, że od pewnego czasu nie może sobie kupić monitora - na rynku nie było nic normalnogamutowego w 27" sensownej jakości (facet robi fotografię modową)...
http://www.necdisplay.com/p/desktop-mon ... a275uhd-bk
Kiedy będzie dostępny i w jakiej mniej więcej cenie?
Edit: Cenę znalazłem.
EA274WMi = 750$ = 2800zł (x3,73)
EA275UHD = 800$ wychodzi 3000zł.
Edit2: No dobra. Datę też znalazłem.
http://www.guru3d.com/news-story/nec-ad ... 75uhd.html
Kiedy będzie dostępny i w jakiej mniej więcej cenie?
Edit: Cenę znalazłem.
EA274WMi = 750$ = 2800zł (x3,73)
EA275UHD = 800$ wychodzi 3000zł.
Edit2: No dobra. Datę też znalazłem.
http://www.guru3d.com/news-story/nec-ad ... 75uhd.html
... hmm, czyli już ...guru3d pisze:The MultiSync EA275UHD display ... will be available in June 2015 at a minimum advertised price of $799.
Wliczając podatek od nowości i wysoki kurs dolara pewnie będzie co najmniej 3200 zł, a i to wciąż byłaby trochę zbyt mała dopłata względem EA274WMi. Czyli albo nowy UHDek będzie jeszcze odrobinę droższy, albo czeka nas obniżka ceny EA274WMi.