Zatem Witam

Temat monitora męczy mnie już od pewnego czasu.. Jako, że głównie pracuje w domu, przy komputerze spędzam minimum 8h dziennie głównie w różnego rodzaju IDE doszedłem do wniosku, że muszę zadbać o monitor.. Inaczej ból moich oczu będzie jeszcze bardziej doskwierający...
Niestety mój budżet nie powala - max 500zł.
Chciałbym monitor o wspomnianej rozdzielczości 1920x1200 głównie ze względu, na przeczucie, że będzie mi się na nim dobrze pracowało.. Więcej widocznych linijek kodu etc..
Tym samym chciałbym, żeby był on łaskawy dla moich oczu..
Zatem to jest główne dla mnie kryterium. Sporadycznie w coś jeszcze zagram/obrobie zdjęcia natomiast te dwa czynniki są dla mnie najmniej istotne..
Przeglądając xxx monitorów w zasadzie wybrałem dwa:
1. HP LP2465 - ze względu na matrycę pva która z tego co przeczytałem (nie wiem na ile słusznie) jest lepsza do moich celów niż ips.
2. HP LP2475 - zauważyłem, że ludzie bardziej go chwalą do moich zastosowań niż u2410... Zasadniczo ten wyglądem mi się dużo bardziej podoba.. ale wiadomo wygląd ma tu drugorzędny aspekt..
Zasadniczo, moje wymagania co do niego są stosunkowo proste. Proszę o opinię co warto w tym budżecie kupić.. Większość tematów jakie czytałem miały niestety większy budżet więc też ciężko było mi znaleźć dobry punkt odniesienia..
Przy tym wszystkim jeszcze jedno pytanie - oświetlenie:
Aktualnie mam nad biurkiem w zasadzie 3 halogeny (2x system linkowy po 5 halogenów, 3 wypadają nad biurkiem) o temperaturze swiatła 4k i natężeniu około 400 lumenów. Czy aby dopełnić dobrego odbioru monitorów, powinienem być może zastosować inne halogeny? Inna temp światła/natężenie? Dodam tylko, że pokój posiada jedno małe okno, więc halogeny są włączone prze 99% czasu.
Będę bardzo wdzięczny za pomoc.