Noszę się z zamiarem kupna monitora do codziennej pracy (wyłącznie projektowanie na potrzeby www, grafika webowa => rastry + wektory, programowanie, praca z tekstem). Przy tej okazji od jakiegoś czasu śledzę wątki na tym forum (świetnym zresztą), aby dokonać jak najbardziej trafnego wyboru z punktu widzenia budżetu, który na ten cel mogę przeznaczyć (do 4500 PLN). Nie ukrywam też, że im więcej czytam nt zaawansowania niektórych monitorów, tym więcej nachodzi mnie wątpliwości czy w ogóle sobie poradzę, szczególnie w sprawach związanych z ew. kalibracją (czyt. z wiedzą tajemną jak dla mnie, ale o tym też poniżej).
Ekran przy którym obecnie pracuję nie pozostawia najmniejszych złudzeń, że przede wszystkim zależy mi na wyższym komforcie pracy odnośnie możliwości wykorzystywania większej powierzchni roboczej (myślę o 27" w rozdzielczości 2560x1440) jak i na wysokiej jakości wyświetlanego obrazu (ostrość = wyższa rozdzielczość, dobre odwzorowanie barw bez większych przekłamań, równe podświetlenie itp.). Chciałbym też otoczyć szczególną opieką swoje oczy

Proszę Was, abyście podzielili się swoją wiedzą i odpowiedzieli na kilka pytań, które dość mocno mnie nurtują (jeśli już pojawiły się na forum to przepraszam). Dodam, że na początku wydawało mi się, że "coś tam wiem", a sprawa wyboru/zakupu będzie dziecinnie prosta, ale ostatecznie stwierdziłem, że jednak jestem totalnym ignorantem, jeśli chodzi o niektóre zagadnienia tematu. Tak naprawdę mogę jedynie stwierdzić, czy obraz jest dla mnie ok czy nie jest ok, ale póki co, miałem do czynienia wyłącznie z opcją ostatnią

Moje pytania.
1. Zdaję sobie sprawę z tego, że nie istnieje coś takiego jak za dobry monitor, za dobry samochód, za dobre coś tam, ale niemniej, czy przy moich zastosowaniach jest w ogóle sens inwestować w monitor szerokogamutowy (PA272W czy nawet droższy CX271), czy wystarczy monitor wyłącznie do zastosowań biurowych (EA274WMi, EV2736W bądź może zupełnie inny)? Czy odczułbym różnice w jakości odbieranego obrazu pracując wyłącznie w przestrzeni kolorów sRGB? Inaczej, czy wykorzystałbym potencjał tych droższych? Zapewne niezbędnych/kluczowych/lepszych w zastosowaniach DTP, ale czy moich?
2. Czy przy tych zastosowaniach konieczna byłaby wstępna kalibracja sprzętowa lub programowa (np. wraz z zakupem monitora) i późniejsze cykle kalibracji, aby utrzymywać jak najlepsze własności monitora, np. za pomocą dokupionego później czujnika/softu czy zlecania tej czynności osobie trzeciej, jeśli byłaby taka możliwość? Czy też wystarczy ew. dostosowanie obrazu w ustawieniach programowych monitora?
Jestem bez doświadczenia i od niedawna wdrażam się w temat, więc wszelkie klopsy proszę mi wybaczyć