Czy stwierdzenie z tytułu jest możliwe?
Zakres cenowy (bardzo niepopularny na tym forum) do 1000PLN.
Kilka marketowców, myślę tu, o zgrozo! o produktach typu BenQ czy LG... chwali się w opisach Flicker-free, jak się to ma do rzeczywistości?
Może i nie tylko, ale myślę, że można z bardzo dobrym przybliżeniem sprawę drastycznie uprościć (nie wchodząc w zawiłe szczegóły), zakładając, że PWM o wysokiej częstotliwości eliminuje migotanie.Tom01 pisze:Migotanie nie zależy tylko od częstotliwości zasilacza podświetlenia.
Chodziło mi o włączenie (dodanie) do rozważań.Tom01 pisze:FRC się nie "włącza". W budżetowych monitorach działa cały czas, chciał czy nie.
A dokładnie 1399zł.Tom01 pisze:Niemożliwe. Najtańsze bez takich objawów kosztują ok 1300-1400.
Tom01 pisze:Niemożliwe. Najtańsze bez takich objawów kosztują ok 1300-1400.
Nie spodziewałem się niczego innegomax pisze: A dokładnie 1399zł.
Pyta tu człowiek o" Flicker Free" monitor LG lub BenQ" i już pierwszym postem jest skierowany na "właściwe" tory...
Dzięki za linka, już po chwili dowiedziałem się kilku fajnych rzeczy. Wiele propozycji, choć tylko nieliczne były testowane.
Hmmm... zdaje się, ze było dobrze. No chyba, że to jakiś test na poczucie humoru i percepcję dowcipu, to w takim razie nie zdałemmax pisze:PS. Proszę poprawić w tytule te "małe-tory" na "moni-tory".
Jeśli ta strona podlinkowana przez @max'a jest wiarygodna, to może się okazać, ze taka opcja jest już od ok. 400PLNTom01 pisze:Niemożliwe. Najtańsze bez takich objawów kosztują ok 1300-1400.
Właśnie w BenQ zasilanie odbywa się prądem stałym DC, co w naturalny sposób załatwia sprawę.max pisze:Proszę zwrócić uwagę, aby przy podświetleniu LED PWM miał częstotliwość wyższą niż 1 000Hz.
Troszkę odbiegając.Tom01 pisze:Niekoniecznie. Wychodząc z założenia budżetowego monitora mamy na dzień dobry budżetową matrycę i budżetowy FRC. Proszę zauważyć, że tylko nowsze i droższe odmiany sterowania, oznaczone jako HiFRC nie mają skutków ubocznych. "Zwykły" FRC powoduje niestabilność obrazu, pływanie, migotanie.
Jak już powinienieś wiedzieć, to forum nie zajmuje się "zawodnikami" za mniej niż 1399zł.harry pisze:Czy takiego "zawodnika" należy potraktowac poważniej w moim rankingu na tani i przyzwoity monitor?
Chyba Admin poprawił, zanim załapałeś.harry pisze:Hmmm... zdaje się, ze było dobrze. No chyba, że to jakiś test na poczucie humoru i percepcję dowcipu, to w takim razie nie zdałemmax pisze:PS. Proszę poprawić w tytule te "małe-tory" na "moni-tory".
Nieprawda znów. Żaden monitor LCD nie ma podświetlenia zasilanego prądem/napięciem stałym.harry pisze:Właśnie w BenQ zasilanie odbywa się prądem stałym DC, co w naturalny sposób załatwia sprawę.
Zdecydowanie nie jest to szeroki gamut, jak zreszrtą każde W-LED. Nie pokrywa nawet w całości sRGB.harry pisze:Tak, poświetlenie W-LED
W testach była mowa o oscyloskopie (nie wiem czy to to samo co fotodioda).
Nie wiem czy to już jest szeroki gamut:
sRGB - 95% i 96,6% po kalibracji;
AdobeRGB - 68,9% i 68% po kalibracji.
Przy tych 8 bitach nikt nie pisał nic dodatkowo o FRC, więc może nie ma?
Może dno i wodorosty, ale patrzmy przez pryzmat użytku domowego a nie profesjonalnej grafiki.
Pułap cenowy to połowa najtańszej propozycji oferowanej na forum![]()
Choć w sumie, w celach poznawczych, może da się skrótowo przedstawić ten poziom dna? W czym, w jakich aspektach przeciętny kowalski odczuje te różnice?
Nie miałem czasu obejrzeć testu tego modelu ani wykresu widma jego podświetlenia, ale wiem doskonale jak wygląda wykres W-LED.Tom01 pisze:PS. Max, podświetlenie krawędziowe W-LED "jednogarbne".
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość