Przecież wybór jest oczywisty.p0is0n pisze:@Picasso: No i jak wybory? CX or PA or Benq?

Przecież wybór jest oczywisty.p0is0n pisze:@Picasso: No i jak wybory? CX or PA or Benq?
No cóż, dzięki uprzejmości kolegi NocnyJastrząb, którego pozdrawiamp0is0n pisze:@Picasso: No i jak wybory? CX or PA or Benq?
Mam już w sumie upatrzoną kartę, również Sapphire tylko odrobinę słabszą. Bardzo podobna do tej co podałeś, również wersja krótka. Tak więc pewnie zakupię coś w tym stylu.NocnyJastrzab pisze:Nie zwracaj uwagi na przeżytki. Weź normalną kartę z przedziału 400-650 zł, byle miała DP. 1GB pamięci i szyna 128bit to standard.
Bo taki monitor trzeba zobaczyć. Jedni namawiają na 24 inni na 27. Ja niestety nie miałem wcześniej do czynienia z 27 nie do końca wiedziałem czego się spodziewać, jak dużą różnicę odgrywa plamka 0,23 w porównaniu do 0,27 nie mówiąc już o ziarnie jakie daje 0,29. W takiej sytuacji pozostaje tylko samodzielna ocena co będzie odpowiedniejsze, trzeba tego doświadczyć naocznie, wówczas wyciąga się zdrowe wnioski, które nie pozostawiają wątpliwościp0is0n pisze:No to jak z maxem namawialismy Cie na PA27x to chciales koniecznie 24" ;P ale znam te gdybania, sam to przechodzilem.
Wynika z tego, ze jednak prawdopodobnie 27ki maja w NECu (a moze LG?) lepsza kontrole jakosci niz analogiczne matryce 24".
Ja na razie zostalem przy PA271. Nie wiem, ale jest cos w tych ledach, co mnie po prostu razi - biel jest taka cholernie żrąca. Jedynymi monitorami na ledach, które były dla moich oczu niebolesne to NEC P242 i Asus PA249Q - ale oba bzyczaly co mnie wkurzalo.Picasso pisze:Mam już w sumie upatrzoną kartę, również Sapphire tylko odrobinę słabszą. Bardzo podobna do tej co podałeś, również wersja krótka. Tak więc pewnie zakupię coś w tym stylu.NocnyJastrzab pisze:Nie zwracaj uwagi na przeżytki. Weź normalną kartę z przedziału 400-650 zł, byle miała DP. 1GB pamięci i szyna 128bit to standard.Bo taki monitor trzeba zobaczyć. Jedni namawiają na 24 inni na 27. Ja niestety nie miałem wcześniej do czynienia z 27 nie do końca wiedziałem czego się spodziewać, jak dużą różnicę odgrywa plamka 0,23 w porównaniu do 0,27 nie mówiąc już o ziarnie jakie daje 0,29. W takiej sytuacji pozostaje tylko samodzielna ocena co będzie odpowiedniejsze, trzeba tego doświadczyć naocznie, wówczas wyciąga się zdrowe wnioski, które nie pozostawiają wątpliwościp0is0n pisze:No to jak z maxem namawialismy Cie na PA27x to chciales koniecznie 24" ;P ale znam te gdybania, sam to przechodzilem.
Wynika z tego, ze jednak prawdopodobnie 27ki maja w NECu (a moze LG?) lepsza kontrole jakosci niz analogiczne matryce 24".Zwłaszcza, że moje zastosowania są trochę szersze.
Ja się w zasadzie na 24 cale nie upierałem tak bezwzględnie. A pierwotnie jako punkt startu było właśnie 27 cali PA, ale to poza forum. Komfort jaki daje plamka i rozdzielczość owocuje szybszą realizacją zadań. Wielkością jest raptem te 6cm szerszy i chyba 1-2 wyższy niż 24 cale, pod tym względem nie ma dramatu.
Drugi PA242W już nie miał problemów z matrycą. Zero zafarbów, ale może faktycznie powtarzalność w PA272W jest większa. Trudno powiedzieć.
W każdym bądź razie monitor mi się sprawdza. Jeszcze będę się chwilę przyzwyczajał do podświetlenia. Jakby nie patrzeć to ledy nie są takim masełkiem na oczy jak CCFL no i powierzchnia ekranu jest spora. Nie wiem jak to u ciebie wygląda?
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość