Na 27kach bardziej rzuca sie w oczy nierownomiernosc. Podejrzewem, ze EIZO jest rowniejsze, ale i drozsze, a poza tym, chcialem miec satynowa powloke dla jak najlepszej czytelnosci tekstu.
Satynową to chyba wszystkie współczesne w tej klasie mają.p0is0n pisze: chcialem miec satynowa powloke dla jak najlepszej czytelnosci tekstu.
Niby wszystkie, ale ta z NECa jest najbardziej klarowna i to uznaje za duza zalete. Tak, CS mnie interesowal i kto wie jak to sie skonczyPicasso pisze:Satynową to chyba wszystkie współczesne w tej klasie mają.p0is0n pisze: chcialem miec satynowa powloke dla jak najlepszej czytelnosci tekstu.
A właśnie. Jak to z tym tekstem wygląda według ciebie. Nie wiem czy dobrze widziałem przeglądając posty, ale chyba byłeś zainteresowany serią CS CX EIZO? Czy w kwestii wyboru NECa zadecydowało 27 cali i rozdzielczość?
Na czym pracowałeś do tej pory?
Ja miałem możliwość zapoznać się z CX241 ale potrzebuję jeszcze mieć możliwość sprawdzenia PA242W. W przypadku CX miałem kilka zastrzeżeń, ale dopóki nie zobaczę NECa na własne oczy to na razie wstrzymam się z werdyktem.p0is0n pisze: Niby wszystkie, ale ta z NECa jest najbardziej klarowna i to uznaje za duza zalete. Tak, CS mnie interesowal i kto wie jak to sie skonczySzkoda tylko, ze nie ma czujnika oswietlenia.
Tak, 27" to dla mnie najwiekszy ogarnialny obszar + rozdzielczosc wysoka, ale jeszcze nie za wysoka. Pracowalem na roznych, ale te 271/272 to moje pierwsze monitory z klasy graficznej.
Tak, dlatego miałem obawy bo względem mojego starego NECa gdzie plamka to 0,29, 24 cale ma 0,27. Miałem obawy, że różnica ta jest na tyle nieznaczna, że nie będzie wiele na plus.p0is0n pisze: Plamka to akurat mniejsza jest w 27".
No właśnie między innymi problem z tekstem. Po pewnym czasie zaczynałem się przyzwyczajać (albo sobie tak wmawiałem) ale w podświadomości nadal obijała się myśl, że coś jest nie tak z odbiorem zawartości ekranu i tekstu, jakieś takie zmiękczenie, miałem wrażenie. Bardzo dużo pracuję z tekstem, czerń nie jest najważniejsza, zwłaszcza, że tego problemu przy otwartym oprogramowaniu, gdzie interfejsy są stosunkowo jasne, a na pewno nie czarne, nie widać. Przy 27 calach już zapewne trochę tak, Photoshop, ilustrator mają ciemne interfejsy ale nie czarne.p0is0n pisze: A co masz do zarzucenia EIZO CX241? Na PA242 bedziesz miec wyrazniejszy tekst, a gorsza czern i rownomiernosc.
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość