Sytuacja jaką jest zgon monitora kineskopowego wymusza troszkę poszukiwanie zakup nowego monitora

Obecnie używam Iiyame B2206WS-B1 więc w pewnym sensie stanowi punkt odniesienia (o ile można tak to ująć - w końcu to tylko TN'ka).
Jakie są moje kryteria?:
- budżet ok 2000 absolutny max 2500;
- dostępność - myślę o zakupie na raty, stąd troszkę stanowi to ograniczenie - inaczej pokusiłbym się nawet w stronę egzotyków jak np. Viewsonic czy AOC;
- dobra czerń i skala szarości (jeśli można mówić o takich rzeczach w tej półce cenowej);
- jeśli 27" WQHD, 24" mile widziane 16:10 (przeglądając temat polecanych większość paneli <3k to 24" - być może nawet na PVA coś jest - tu się nie orientuje) - o ile wolałbym większy o tyle kieruje się w stronę jakości, stąd dwie opcje

- matowa matryca (pewnie w tym pułapie to standard);
Ok, ale do czego potrzebuję? Właściwie do wszystkiego - od czasu do czasu pogrywam, także czas reakcji ma znaczenie - nie konieczne jest 60fps full HD, bo i komputera takiego nie mam. Szukam "dobrej czerni" gdyż obecna jamka słabo sobie z tym radzi - czarne krawędzie i niska czerń co przy filmach potrafi odebrać przyjemność (choć na moje oko i jak na TN'ke z kolorami radzi sobie nieźle). Dlaczego szarość? Pracuje ze zdjęciami (akurat tylko przeglądam) i przychodzi wpatrywać się w detale; obróbka być może w przyszłości (ale to amatorsko). Nigdy w wysokie ceny się nie wstrzeliwałem stąd chciałbym możliwie dobry sprzęt nabyć - niech cieszy oczy

Przeglądając co piszczy w internecie ciekawy wydaje LG 27EA83-D (stąd skłonny jestem nieco dołożyć) choć za wiele nie ma konkretów. Przez TN'ki dell'a i starsze ips'y trochę mi ta marka nie podchodzi - oczywiście nie wykluczam tej firmy.
Patrząc na profesjonalizm forum wydaje mi się, że to odpowiednie miejsce na zapytanie

Przy okazji - jeśli zdam stary sprzęt np. w media expert czy podobnych marketach jest opcja np. na jakiś bon nabywając nowy sprzęt? Ze starym bardzo nie ma co zrobić, zaś fajnie jeśli któryś ze sklepów oferuje takie rzeczy.