Po przeglądnięciu zasobów aledrogo i listy polecanych monitorów stwierdzam że samodzielnie nie jestem wstanie dokonać wyboru.
Dlatego proszę szanowne zgromadzenie o pomoc...
Monitor ma zastąpić dziadostwo asusa które posiadam aktualnie. I właściwie każde rozwiązanie będzie leprze, niemniej jednak warto zapytać mądrzejszych od siebie.
Rozważam takie opcje:
- NEC MultiSync 2690WUXi PRO H-IPS (zważywszy na to co w internetach stoi że pro i graficzny) wraz z adaptacją miejsca pracy (odpowiednie oświetlenie, tło etc)
można go dostać za około 1000zł
- Eizo ce240w dostępny jako używka od czasu do czasu na wiadomy portalu...
- EIZO S2243W (polecony przez kolegę do pomieszczeń raczej ciemnych a taki mam pokój do pracy)
można go dostać za około 800zł
Nec jakoś najbardziej mi odpowiada bo i duży i najwyżej stoi na liście. Nie mniej jednak wymaga podejścia do adaptacji pomieszczenia.
Co do reszty trudno mi się wypowiadać ale też nie są to chyba dramatyczne typy.
Starszy monitor - używany do edycji zdjęć
- Czornyj
- Kontakt:
Re: Starszy monitor - używany do edycji zdjęć
Nie lepiej kupić nowy, skalibrowany NEC EA244WMi (1400PLN)? Będzie lepszy od CE240W i S2243W, a od 2690WUXi będzie miał mniejszy gamut i trochę gorszą liniowość.
Bardzo dziękuje za odpowiedź.
Oczywiście nowiutki jest super ale ten 2690WUXi również kusi...
Oczywiście nikt w aukcji nie napisze złego słowa o towarze polizingowym ale różnie to może być...
Pomyślę nad tym nowym bo nowy. Zastanawia mnie czy ten używany rzeczywiście wymaga nabożeństwa przy wprowadzaniu na biurko.
Przeglądnąłem pobieżnie instrukcje obsługi i zastanawiam się nad podejściem do kalibracji ewentualnej używki.
Czy to jest możliwe skoro nie znalazłem takiej opcji ? Czyli trzeba kupić sobie spectralview i zaprosić znawce by pomógł tak?
Oczywiście nowiutki jest super ale ten 2690WUXi również kusi...
Oczywiście nikt w aukcji nie napisze złego słowa o towarze polizingowym ale różnie to może być...
Pomyślę nad tym nowym bo nowy. Zastanawia mnie czy ten używany rzeczywiście wymaga nabożeństwa przy wprowadzaniu na biurko.
Przeglądnąłem pobieżnie instrukcje obsługi i zastanawiam się nad podejściem do kalibracji ewentualnej używki.
Czy to jest możliwe skoro nie znalazłem takiej opcji ? Czyli trzeba kupić sobie spectralview i zaprosić znawce by pomógł tak?
Gdzie można takowy skalibrowany kupić? Czy może każdy sprzedawany jest skalibrowany?Nie lepiej kupić nowy, skalibrowany NEC EA244WMi (1400PLN)?
- Tom01
- Kontakt:
Trzeba popytać. Jest w Polsce kilka firm które ma pojecie jak przygotować Panu monitor. Większość, mniej lub bardziej oficjalnie jest na tym forum.
Tom01
Masz problem z kolorem, wal śmiało!
monitory.mastiff.pl
*** 30 lat obecności w branży monitorowej
Partner Eizo Nanao, Sharp NEC Display Solutions
tel. (+48) 690 660 770, tech. (+48) 601 888 312
https://monitory.mastiff.pl
e-mail: color@mastiff.pl
Masz problem z kolorem, wal śmiało!
monitory.mastiff.pl
*** 30 lat obecności w branży monitorowej
Partner Eizo Nanao, Sharp NEC Display Solutions