NEC EA244UHD - pierwszy NEC 4K
Moderator: Informator
- Informator
- Ogłaszacz Świetnych Rzeczy
- Kontakt:
Najwidoczniej rynek potrzebuje monitorów o wysokiej rozdzielczości. W odpowiedzi na to zapotrzebowanie NEC, wiosną tego roku chce wypuścić monitor o rozdzielczości natywnej 3840x2160.
NEC EA244UHD, bo o nim mowa, to 24-calowy monitor wyposażony w matryce typu IPS z podświetleniem diodami GB-R. Kontrast 1000:1 i maksymalna jasność 350 cd/m2 to chyba standard. Monitor posiada dość pokaźną baterię złącz. Po dwie sztuki DisplayPort, DVI-D i HDMI. Ponadto 4 sztuki USB 3.0 (1 Up, 3 Down).
Oczywiście nie zapominajmy o trosce NEC'a o środowisko naturalne. Poza diodami, EA244UHD wyposażono w czujnik obecności użytkownika i czujnik jasności otoczenia.
Jakby tego było mało, NEC nie zapomina o komforcie pracy użytkownika. Po pierwsze stopka, która zapewnia prawidłowe ustawienie monitora praktycznie w każdych okolicznościach. Po drugie dwa głośniki o mocy 1W każdy, aby móc słuchać swojej ulubionej muzyki podczas pracy.
Monitor ma się pojawić pod koniec maja.
Cena nie jest jeszcze znana.
Źródła: nec-display.com
NEC EA244UHD, bo o nim mowa, to 24-calowy monitor wyposażony w matryce typu IPS z podświetleniem diodami GB-R. Kontrast 1000:1 i maksymalna jasność 350 cd/m2 to chyba standard. Monitor posiada dość pokaźną baterię złącz. Po dwie sztuki DisplayPort, DVI-D i HDMI. Ponadto 4 sztuki USB 3.0 (1 Up, 3 Down).
Oczywiście nie zapominajmy o trosce NEC'a o środowisko naturalne. Poza diodami, EA244UHD wyposażono w czujnik obecności użytkownika i czujnik jasności otoczenia.
Jakby tego było mało, NEC nie zapomina o komforcie pracy użytkownika. Po pierwsze stopka, która zapewnia prawidłowe ustawienie monitora praktycznie w każdych okolicznościach. Po drugie dwa głośniki o mocy 1W każdy, aby móc słuchać swojej ulubionej muzyki podczas pracy.
Monitor ma się pojawić pod koniec maja.
Cena nie jest jeszcze znana.
Źródła: nec-display.com
Czekamy niecierpliwie na cenę oraz na jakiś graficzny. Na cenę graficznego też czekamy, ale już mniej niecierpliwie i chyba raczej w kategoriach ciekawostki 

Cena tego to też raczej ciekawostka. Ok. 3.000$ + nasze podatki. Wychodzi, że będzie wyższa niż PA302W, a nawet SV302. A to tylko EA, choć z GB-r LED...Filip pisze:Czekamy niecierpliwie na cenę...

- Tom01
- Kontakt:
A poważniej, ponad 20 lat czekania na monitory z pikselem poza ludzką rozdzielczością i chyba się w końcu doczekam.
Re: NEC EA244UHD - pierwszy NEC 4K
Teraz się okaże, że GB-r jest cud miód i orzeszki. Bo jest w NECu, nie w EIZO... Wiem, złośliwy jestem.max pisze:A to tylko EA, choć z GB-r LED...

A poważniej, ponad 20 lat czekania na monitory z pikselem poza ludzką rozdzielczością i chyba się w końcu doczekam.
Tom01
Masz problem z kolorem, wal śmiało!
monitory.mastiff.pl
*** 30 lat obecności w branży monitorowej
Partner Eizo Nanao, Sharp NEC Display Solutions
tel. (+48) 690 660 770, tech. (+48) 601 888 312
https://monitory.mastiff.pl
e-mail: color@mastiff.pl
Masz problem z kolorem, wal śmiało!
monitory.mastiff.pl
*** 30 lat obecności w branży monitorowej
Partner Eizo Nanao, Sharp NEC Display Solutions
tel. (+48) 690 660 770, tech. (+48) 601 888 312
https://monitory.mastiff.pl
e-mail: color@mastiff.pl
Na razie za wcześnie by powiedzieć coś konkretnego...
W EIZO CX271 z GB(r)-LED i dokupionym ColorNavigatorem oraz czujnikiem też są spore szanse na cud miód i orzeszki.
W przedmiotowym EA 244UHD przwiduję następujące problemy. Skoro seria EA to brak stabilizacji, co w połączeniu z szerokogamutowością GB(r)-LEDów stwarza potencjalne problemy z kolorowymi plamami. No chyba, że w jakiś cudowny sposób produkują już idealnie równe matryce. Nie bardzo w to jednak chce mi się wierzyć. Z drugiej strony w moim PA272W widać drastyczną poprawę w tym względzie, a opisywany model ma 24" więc w teorii powinno być jeszcze lepiej.Tom01 pisze:Teraz się okaże, że GB-r jest cud miód i orzeszki. Bo jest w NECu, nie w EIZO... Wiem, złośliwy jestem.
Na razie za wcześnie by powiedzieć coś konkretnego...
W EIZO CX271 z GB(r)-LED i dokupionym ColorNavigatorem oraz czujnikiem też są spore szanse na cud miód i orzeszki.
- Czornyj
- Kontakt:
Absolutnie nie będzie tyle kosztował - to byłby nonsens i strzał w kolano, nikt by tego za tak chorą kabanę nie kupił!!! Nie mogę jeszcze napisać jaka będzie SRP, ale ta podana kwota tutaj kwota nie ma kompletnie nic wspólnego z rzeczywistością!max pisze:Cena tego to też raczej ciekawostka. Ok. 3.000$ + nasze podatki. Wychodzi, że będzie wyższa niż PA302W, a nawet SV302. A to tylko EA, choć z GB-r LED...Filip pisze:Czekamy niecierpliwie na cenę...
- Czornyj
- Kontakt:
Niestety wbrew zwyczajom NECzka na pierwszy ogień idzie model flagowy, więc faktycznie nie ma co liczyć na przystępną cenę
Będzie, będzie - być może uda się nawet ściągnąć go na targi do ŁodziFilip pisze:Czekamy niecierpliwie na cenę oraz na jakiś graficzny. Na cenę graficznego też czekamy, ale już mniej niecierpliwie i chyba raczej w kategoriach ciekawostki

Hmm, może będzie jakaś alternatywa dla dwóch PA272
Czekam niecierpliwie...

- Czornyj
- Kontakt:
A ja właśnie dostałem do testów Della 4K. Jak się pobawię, to napiszę słów parę. Pierwsze wrażenie to: ŁOJAP....E.
To JEST przestrzeń robocza. Mój dwudziestosiedmiocalowy mikrus, to dziurka od klucza.

to tak trochę info o NECu tylko w kanji http://www.nec-display.com/jp/display/b ... dea244uhd/
- Czornyj
- Kontakt:
Paradoksalnie EA244UHD będzie miał 14(16)3DLUT oraz DUC jak w serii PA, więc realnie z serią EA ma on niewiele wspólnego. Największym mankamentem będzie brak wsparcia przez Multiprofilera.max pisze:W przedmiotowym EA 244UHD przwiduję następujące problemy. Skoro seria EA to brak stabilizacji, co w połączeniu z szerokogamutowością GB(r)-LEDów stwarza potencjalne problemy z kolorowymi plamami. No chyba, że w jakiś cudowny sposób produkują już idealnie równe matryce. Nie bardzo w to jednak chce mi się wierzyć. Z drugiej strony w moim PA272W widać drastyczną poprawę w tym względzie, a opisywany model ma 24" więc w teorii powinno być jeszcze lepiej.Tom01 pisze:Teraz się okaże, że GB-r jest cud miód i orzeszki. Bo jest w NECu, nie w EIZO... Wiem, złośliwy jestem.
https://www.google.pl/#q=NEC+EA244UHD+%242900
Hmm. To i tak znacznie lepiej niż przewidywałem. W takim razie możliwości regulacji jak w SX/CX.Tom01 pisze:Teraz się okaże, że GB-r jest cud miód i orzeszki. Bo jest w NECu, nie w EIZO... Wiem, złośliwy jestem.

Cenę wziąłem stąd:
https://www.google.pl/#q=NEC+EA244UHD+%242900
Jeszcze do tego będzie miał gamut AdobeRGB, PWM 23kHz, czyli ogólnie jak na biurówkę zapowiada się nieźle.Czornyj pisze:Paradoksalnie EA244UHD będzie miał 14(16)3DLUT oraz DUC jak w serii PA, więc realnie z serią EA ma on niewiele wspólnego. Największym mankamentem będzie brak wsparcia przez Multiprofilera.max pisze:W przedmiotowym EA 244UHD przwiduję następujące problemy. Skoro seria EA to brak stabilizacji, co w połączeniu z szerokogamutowością GB(r)-LEDów stwarza potencjalne problemy z kolorowymi plamami. No chyba, że w jakiś cudowny sposób produkują już idealnie równe matryce. Nie bardzo w to jednak chce mi się wierzyć. Z drugiej strony w moim PA272W widać drastyczną poprawę w tym względzie, a opisywany model ma 24" więc w teorii powinno być jeszcze lepiej.Tom01 pisze:Teraz się okaże, że GB-r jest cud miód i orzeszki. Bo jest w NECu, nie w EIZO... Wiem, złośliwy jestem.
- Czornyj
- Kontakt:
Monitor zrobiono w oparciu o DNA serii PA, wiec parametrycznie będzie na wysokim poziomie. Najprawdopodobniej nie będzie tak pedantycznie skalibrowany, nie będzie wspierany przez Multiprofilera, nie wiadomo też czy będzie miał sensoryczną korektę dryftu barwy i jaskrawości podświetlenia, więc pewnie trza będzie w jego przypadku przyzbroić się w i1D3+SVII.
Cena 3k$ to jakiś ponury żart lub czarny PR, monitor na 100% będzie znacznie tańszy.
Cena 3k$ to jakiś ponury żart lub czarny PR, monitor na 100% będzie znacznie tańszy.
- Wojciech Kosek
- Specjalista NEC
- Kontakt:
Monitor NEC MultiSync(r) EA244UHD będzie dostępny do obejrzenia na targach FVF w Łodzi w dniach 27-29 Marca na stoisku 76.
-----------------
Pozdrawiam
Wojciech Kosek
Pozdrawiam
Wojciech Kosek
- Wojciech Kosek
- Specjalista NEC
- Kontakt:
Cena monitora NEC EA244UHD oscylować będzie w granicach 6000pln brutto dla klienta końcowego.
-----------------
Pozdrawiam
Wojciech Kosek
Pozdrawiam
Wojciech Kosek
WOW, no to zapowiada się idealny monitor do domu dla ludzi którzy chcą mieć dużą powierzchnię roboczą i ekran porządnej klasy a nie potrzebują zaawansowanych funkcji graficznych.
- Wojciech Kosek
- Specjalista NEC
- Kontakt:
Monitor będzie miał 10 bitowy panel AH-IPS (podświetlenie GB-r LED szerokogamutowe), 14 bitową korekcję krzywej gamma, układ DUC oraz możliwość sprzętowej kalibracji - to tak w ramach braku funkcji graficznychgorky pisze:WOW, no to zapowiada się idealny monitor do domu dla ludzi którzy chcą mieć dużą powierzchnię roboczą i ekran porządnej klasy a nie potrzebują zaawansowanych funkcji graficznych.

-----------------
Pozdrawiam
Wojciech Kosek
Pozdrawiam
Wojciech Kosek