Ogólnie monitor bardzo fajny, wygodny, komfortowy do pracy. Kolory bardzo OK. Świecenia czerni chyba jak w innych IPS-ach, podświetlenie trochę bardziej przebija w prawym dolnym rogu (ale nie przeszkadza mi na szczęście).
Ale jest jeden poważny mankament, który zmusza mnie do oddania monitora (prawo zwrotu w ciągu 10 dni) - te osławione migotanie.
Otóż jest widoczne gołym okiem, szczególnie na szarym tłem (dobrze widoczne np na ekranie uploadowania w imgur.com, lub ekranie AutoCADa jaki pokazuje się po zamknięciu pliku: http://i.imgur.com/6uYHX77.jpg, również na szarym tle w 3ds max). Widać je tak jak na filmikach (oczywiście nie tak mocno) ale widać wyraźnie. CO gorsza występuje w zakresie jasności podświetlenia od ok 25-30% do ok 70-75% wg skali w OSD. Czyli szczególnie w zakresie którego chciałbym używać a więc 40-50%. Być może mam jakiś mocno wyczulony wzrok, ale to widzę i nic nie poradzę

W tym momencie mam do wyboru (o ile zwrot NECa się bezproblemowo uda):
- kupić go znowu i mieć nadzieję, że dostałem wyjątkowo felerny egzemplarz
- FS2333
- EV2336 - za nim na razie przemawia ergonomia, nie wiem jakie są różnice w obrazie w stosunku do Forisa
Niestety do EV2436 nie mogę już dołożyć.