Kiedy w 2008 roku szukałem monitora, czytałem m.in. to forum w celu znalezienia odpowiedzi jeszcze wtedy jako gość

Po zachęcających opiniach zakupiłem 24" NEC 2470WNX, przez wiele lat byłem b. zadowolony z działania monitora, a wręcz dumny z dobrze wydanych pieniędzy, jeżeli dobrze pamiętam 2,3 tys. zł.
Monitor służył mi do celów uniwersalnych Gry/Programy/Filmy. Niestety wszystko co dobre... przechodząc do sedna na matrycy zaczęły pojawiać się poziome pasy migoczących pikseli w różnych kolorach, symetrycznie od siebie oddzielonych (najlepiej jest to widoczne na czarnym tle).
Jako, że na początku był to jeden pas nie przeszkadzało to w ogólnych użytkowaniu, niestety z czasem (minął ponad miesiąc), zaczęły pojawiać się kolejne pasy które po prostu irytują.
Z serwisu otrzymałem informacje, że prawdopodobnie nie jest to wina taśmy, tylko matrycy. Monitor dawno po gwarancji, także nie ma co naprawiać. Pomyślałem sobie, że nie ma sensu ładować pieniędzy w tak stary sprzęt, poza tym matryce występują tylko na rynku wtórnym.
Postanowiłem zakupić nowy monitor, również 24" [16x10] panorama - 1920x1200, zastosowanie już wspomniane.
Chciałbym się zwrócić do szanownych forumowiczów o poradę, czy jest jakiś monitor w przedziale do 1,5 tys. zł, na którym bym się nie zawiódł?.
Po incydencie z NEC, prawdę mówiąc trochę obawiam się znowu zakupu monitora tej firmy, a posiadam w rodzinie trzy monitory tej marki 17" 23" na matrycach TN.
Nie mam też zaufania do nowych monitorów na matrycach IPS, bo dosyć dużo już się naczytałem/naoglądałem nierównomiernego podświetlenia, a pod tym względem jestem szczególnie wrażliwy

Zastanawiałem się, czy masówka od Asusa PB248Q ma tu jakieś porównanie? Dodam, że na Prad - Bardzo dobry i pozytywnie na overclockers.ru.
PS.
Przesyłam zdjęcie felernych pasków, z góry przepraszam za jakość zdjęcia - robione telefonem, ale ogólnie widać istotę problemu.

Pozdrawiam,
Marcin.