proszę o pomoc w wyborze monitora w cenie do około 1000 zł.
Komputera głównie wykorzystuję do nauki, czyli czytam sporo plików .pdf z tekstem i ilustracjami. Ponadto programuję i przeglądam na nim strony www. Co jakiś czas zdarza mi się też otworzyć jakiś program CAD jak np. AutoCAD Inventor, Catia, Solidworks lub oglądnąć film.
Nie gram w gry (ew. raz na rok Simsy

Obecnie korzystam z LG Flatron L222WS (21,5 cala, 1680x1050 - 16:10. Moglibyście od razu napisać coś nt. tego monitora w stosunku do tego którego byście polecili?) z tylko jednym wyjściem analogowym i jakość obrazu nie satysfakcjonuje mnie, przekątna ekranu też mogłaby być większa, a rozdzielczość wyższa. Poczytałem też trochę o funkcji Pivot i chyba przydałaby się (szczególnie podczas czytania plików tekstowych) - mogę monitor w dowolnej chwili obrócić, aby za pół godziny powrócić znowu do standardowych proporcji - tak to działa, nie zrozumiałem czegoś źle?
Wiem że polecany jest Eizo FS2331 ale nie ma on funkcji Pivot i nie wiem czy nie ma niższego ekranu w pionie od obecnego monitora.
Absolutnym wymogiem jest również chociaż jedno wyjście nieanalogowe (cyforwe) w monitorze, analogowego może w ogóle nie być.
Pozdrawiam, Norbert
Zapomniałbym: obecny monitor podczas niektórych trybów (np. gdy ściemnię ekran - ogólnie podczas trybów typu "Czytanie Noc", "Filmy Noc") cicho "buczy" - chciałbym aby nowy monitor był bezgłośny.