Następca dla DELL P2715Q - monitor 4K z Thunderbolt

Monitory uniwersalne w dowolnie szerokim ujęciu oraz do zastosowań domowych.
gajosr

Następca dla DELL P2715Q - monitor 4K z Thunderbolt

13 maja 2025, 11:52 - wt

Cześć,

Obecnie jestem posiadaczme monitora DELL P2715Q, który ma już ponad 8 lat (kupiony w 2017 roku). Zanim go kupiłem miałem u siebie NEC EA275UHD CT+SP2 ale z racji bad pixeli zwróciłem go, potem sprawdziłem tego DELL'a (najpierw jeden egzemplarz ale miał spory backlight bleed więc zmieniłem na kolejny) i on został ze mną.

Chciałbym zmienić go na coś podobnego 27 cali 4K ale z obsługą Thunderbolt 3/4 i ładowaniem minimum 90W i idealnie hub USB z RJ-45 i KVM. Niestety mimo upływu lat ciężko jest mi wybrać coś co będzie lepsze od tego Dell'a - tak wiem Dell to biurówka i do niczego się nie nadaje - ale ten jak widać jest jakoś wyjątkowy :)

W międzyczasie miałem już podejścia do nowszych modeli Dell'a - sprawdzałem Dell U2720Q oraz ostatnio U2725QE. Pierwszy miał gorszą jednorodność podświetlenia drugi to w sumie to nowość 4K z Thunderbolt 4, 120Hz, 99-proc. DCI-P3 i Display P, nowa matryca IPS Black i na dodatek masa portów w tym RJ-45 i KVM na których poniekąd też mi trochę zależało - on odznaczał wszystkie moje check boxy.
Jak już się pojawił i zrobiłem pomiary i kalibrację to DeltaE miał poniżej 1.0, podświetlnie może nie idealne ale bez tragedii, backlight bleed był ale nie duży natomiast coś mi bardziej w nim nie pasowało. Jak postawiłem go side-by side obok starego DELL P2715Q i MacBooka to nie udało mi się ustawić kolorów zbieżnych z MacBook i P2715Q. Biel była dużo bardziej wpadająca w żółć a całość miała zabarwienie wpadające w magente. Natomiast MacBook i P2715Q po kalibracji mają kolory bardzo zbieżne. Po szperaniu w internecie okazało się, że ta żołta biel jest wpominana przez innych i że to prawdopodobnie wina permanentnie włączonego filtru niebieskiego światła.

Pytanie czy wszystkie nowe monitory z filtrem niebieskiego świata mają taką przypadłość (bardziej żółta biel)?

Szperając w sieci znalazłem model HP S7 Pro 727pk o którym jest zupełnie cicho w sieci. Brak recenzji, opisów pomiarów. A ma bardzo zbliżoną specyfikacje do Dell U2725QE (albo może starszego U2723QE) tyle, że matryca to zdaje się starszy IPS Black. Ma też Thunderbolt 4, 100W ładowanie, KVM i RJ-45. Co ciekawe z tego co jest widoczna na stronie HP i z tego co ktoś napisał na reddit posiada on opcję kalibracji sprzętowej (nie wiem na ile to prawda ale strona HP podaje opcje user calibration i są sloty na profile użytkownika w menu). Postanowiłem zaryzykować i czekam na dostawę.
Nie mam jednak dużych nadziei z nim związanych.

Co wybrać jeśli on nie wypali? Mogę sobie pozwolić na zakup czegoś droższego ale zależy mi na tym ładowaniu 90W idealnie z Thunderbolt i KVM, dobrej jednorodności, wysokie pokryciu sRGB i DCI-P3 wystarczy (nie drukuję na tą chwilę).
Mam w zanadrzu BenQ SW272U (nie ma Thunderbolt, nie ma RJ-45 za to ma 10 bit i teoretycznie szerokie pokrycie), druga opcja to nowy BenQ PD2730S 5K (pracuje na macOs ale natywna rozdzielczość z 5K wydaje mi się ciut męcząca a skalowanie w dół z 5K wygląda tak samo słabo na macOS jak skalowanie z 4K więc nie wiem czy będę miał zysk).
Jest jeszcze Viewsonic VP2776T-4K z Thunderbolt 4 i w zasadzie wszystkim co chciałem ale zdaje się trochę kulawym KVM (zdaje się działa tylko na split screen). Czy Viewsonic będzie lepszy od tego HP S7 Pro 727pk. Czy może któryś z tych BenQ? Jest jeszcze NEC/Sharp EA272U który jest tu polecany. Eizo ale czy tu coś z serji EV będzie lepsze? Jest CS2740 ale to już inna półka i ładowanie tylko 60W.

W załączniku wrzucam jak wyglądają obecnie pomiary mojego P2715Q - może nie zmieniać nic i kupić jakiś dock CallDigit z TB4...
Załączniki
Screenshot 2025-05-13 at 11-51-15 Measurement Report 3.8.9.3 — DELL P2715Q @ 0 0 1920x1080 — 2025-05-13 10 49 22.png
Screenshot 2025-05-13 at 11-50-31 Uniformity Check 3.8.9.3 — DELL P2715Q @ 0 0 1920x1080 — 2025-05-13 10 08 23.png
Awatar użytkownika
Czornyj
Kontakt:

Re: Następca dla DELL P2715Q - monitor 4K z Thunderbolt

13 maja 2025, 12:00 - wt

Sharp EA272U ColorTuned ma elektroniczną kompensację równomierności, PD 90W, RJ45, DCI-P3 i jest skalibrowany sprzętowo w krakowskiej centrali NEC. Oczywiście hub TB4 wyjdzie taniej, szczególnie chinol (np. Acasis) zamiast CalDigit, więc jeśli Dell ci wystarcza to można rozważyć.

Wróć do „Zastosowania amatorskie”