Dzień dobry.
Często łapię się na tym, że robiąc obróbkę ludzkiej skóry, mój wzrok robi mi straszne psikusy.
Gdy już wydaje mi się, że jest ok, odchodzę, robię kawę, wracam i widzę, że skóra jest jak poparzona... Gdy kończę pracę wieczorem i wracam rano, to poprawiam zdjęcia, bo kolory są nie takie...
Czasem też mam problem z jasnością. Mam oświetlenie za monitorem, wyregulowane zgodnie z wiedzą chociażby z tego forum, jednak odcienie skóry bywają tak "dziwaczne" (np. dzieci potrafią mieć czerwone policzki, a czoło i okolice oczu wręcz szaro-zielono-niebieskie <poprawiam to troszkę, bo na wydruku jest masakra>, albo dorośli z twarzą szarą jak polska rzeczywistość), że po przygotowaniu zdjęcia, odejściu, powrocie twarz takiej osoby wydaje mi się nieatrakcyjnie ciemna i trochę rozjaśniam.
Czy macie jakieś patenty na kalibrację wzroku? Macie np. jakieś wzorniki, na które co pewien czas spoglądacie?
Kalibracja wzroku...
- NocnyJastrzab
1. Oba pracują równolegle obok siebie? Jeśli tak proszę spróbować przestawić EIZO w tryb sRGB (PA231W ma węższy gamut od CX240).
2. Czy oba były kalibrowane i kiedy? Mając profil z EIZO można go zasymulować na NEC-u poprzez MultiProfiler.
3. Jaki system i jakie aplikacje są używane do obróbki i wyświetlania?
2. Czy oba były kalibrowane i kiedy? Mając profil z EIZO można go zasymulować na NEC-u poprzez MultiProfiler.
3. Jaki system i jakie aplikacje są używane do obróbki i wyświetlania?
Dominik Nowak, tel. 506212501 [Kraków / Nowa Huta]
www.dominiknowak.pl - Kalibracja monitora / telewizora
www.fotoplus.pl - Specjalistyczny Sklep Foto-Video
Monitory pracują osobo - w domu i w pracy. Problem występuję jednak za sprawą psikusów wzroku przy konkretnym egzemplarzu, nie natomiast jako zdjęcie miedzy monitorami.
Oba kalibrowane są na bieżąco - Calibrite ColorChecker Display Pro.
Pracuję na Windowsie w Photoshopie.
Oba kalibrowane są na bieżąco - Calibrite ColorChecker Display Pro.
Pracuję na Windowsie w Photoshopie.
- NocnyJastrzab
Ciężko wyczuć, ale to może być kwestia w ogóle nie związana ze sprzętem..
Dominik Nowak, tel. 506212501 [Kraków / Nowa Huta]