Parę lat temu kupiłem monitor HP U28 4k, który okazał się dziwny w takim sensie, że patrząc na niego zacząłem odczuwać dyskomfort oczu. Następnie zakupiłem na fajnej promocji dwa NEC EA231WU i trafiłem w dziesiątkę tzn idealny rozmiar, pomimo małej rozdzielczości 1920z1200 w miarę jestem zadowolony z jakości czcionki, a co najważniejsze nie odczuwam dyskomfortu oczu.
Te dwa NECi mam w pracy, teraz muszę wybrać monitor lub monitory do domowego biura. Z uwagi na fakt że dalej posiadam wspomnianego HP U28 4k postanowiłem go uruchomić, ale kurcze, no jakoś dziwnie mi się na niego patrzy. Rozdzielczość mam ustawioną na 3840x2160, skalowanie systemowe 150%, zjechałem jasnością do 20% (monitor ma max 400 nitów), kontrast dałem na 60%. Nie wiem czy to wina tego, że się przyzwyczaiłem do tych dwóch małych NECów 22,5 cala, czy obraz 4k jest aż zbyt ostry czy poprostu ten monitor jakoś dziwnie świeci.
Jest sposób aby jakoś go ustawić, żeby był zdatny do użytku?
Może zmniejszyć jeszcze jasność i kontrast?
Zastanawiam się również nad kupnem nowego monitora, tutaj podoba mi się nowy Dell z IPS black - U2725QE. Na plus odświeżanie 120hz co jest przynajmniej dla mnie dużym plusem, Dell chwali się również super technologią ochrony oczu ale ten HP też coś takiego miał. Z minusów często zdarzają się egzemplarze z piszczącymi cewkami i ludzie odsyłają je z powrotem, ale może to przypadłość pierwszych modeli z serii i późniejsze będą bez tej wady. Miał ktoś z forum doczynienia z tym modelem Della lub poprzednimy IPS black tego producenta?
Monitor w 90% wykorzystywany do pracy z tekstem i arkuszami kalkulacyjnymi. Nie potrzebuje super odwzorowania barw bo nie pracuję ani z grafiką ani przy obróbce zdjęć. Okazjonalnie przeznaczony do lekkiego grania dlatego fajnie jakby miał wyższe odświeżanie niż 60Hz. Jednak najważniejsze żeby oczy nie cierpiały.
Gdyby nie odświeżanie 60Hz to brałbym w ciemno Sharpa EA272U. Nie orientujecie się może czy Nec / Sharp planuje w najbliższej przyszłości stworzyć jakieś monitory z wyższym odświeżaniem niż 60Hz?
Ze względu na oczy odrzucam Oledy czy mini ledy po paru opiniach że nie nadają się do moich zastosowań (w przypadku Oledów - wypalenie, tekt nie tak ostry jak na IPS, podświetlenie matrycy powodujące dyskomfort oczu przy pracy biurowej)
Niby i Dell i Nec i mój HP to wszystko IPS ale może różnią się czymś jeszcze typu podświetleniem matrycy, że jak patrzę na EA231WU a HP 28 4k to widzę dużą różnicę w komforcie?
Jest możliwe że rozdzielczość 4k jest za szczegółowa dla pewnego typu ludzi i dlatego odczuwają dyskomfort oczu?
Jakość EA272U ale >60Hz - czy DELL U2725QE będzie ok?
- NocnyJastrzab
Re: Jakość EA272U ale >60Hz - czy DELL U2725QE będzie ok?
Zasadniczo kwestia przyzwyczajenia: być może potrzebujesz więcej czasu. Wydaje mi się też, że zbyt przeceniasz wyższe odświeżanie. Większość monitorów (i nie chodzi tylko i EIZO czy SHARP/NEC), bazuje na 60Hz, bo to w zupełności wystarcza nawet do sporadycznego grania. Niestety marketing e-gamingowy robi swoje ;p I do komfortowej pracy nie potrzeba żadnych cudownych technologii. Jakość monitora i jego elektroniki sterującej ma oczywiście duże znaczenie. Poza samymi parametrami obrazu kluczowe dla ogólnego komfortu jest też oświetlenie stanowiska. I tu pytanie: jakie warunki masz w pracy, a jakie w domu?
Wypożycz SHARPA EA272U i sam się przekonaj na spokojnie
PS. Nie baw się parametrem "Kontrast" w menu OSD, bo nic dobrego z tego nie wyniknie. Wręcz przeciwnie.
Wypożycz SHARPA EA272U i sam się przekonaj na spokojnie

PS. Nie baw się parametrem "Kontrast" w menu OSD, bo nic dobrego z tego nie wyniknie. Wręcz przeciwnie.
Dominik Nowak, tel. 506212501 [Kraków / Nowa Huta]
www.dominiknowak.pl - Kalibracja monitora / telewizora
www.fotoplus.pl - Specjalistyczny Sklep Foto-Video
www.dominiknowak.pl - Kalibracja monitora / telewizora
www.fotoplus.pl - Specjalistyczny Sklep Foto-Video
Dzięki za odpowiedź, jeszcze mnie ciekawi jakie są różnice pomiędzy EA231WU a EA271U (EA272U) oprócz oczywiście rozmiaru, rozdzielczości i portów?
Zacząłem czytać recenzje na rtings.com (podobno recenzje robione przez inżynierów, rzeczywiście są dość rozbudowane i szczegółowe) i wychodzi na to, że najlepsze do pracy biurowej są monitory gamingowe QD-OLED i WOLEDY 3840x2160 ale kurcze, mam telewizor QD-OLED i szczerze nie wyobrażam sobie pracować z tekstem na tego typu matrycy dłuższy czas, pytanie czemu im z testów wychodzi wysoka ocena do takiej pracy? Z matryc IPS wysoko u nich jest np Acer Nitro XV275K, który też jest gamingowy ale świetnie wypada w testach pracy biurowej - kusi z uwagi na wysokie odświeżanie ale pewnie będzie tak beznadziejny jak mój HP, jeśli chodzi o pracę w excelu/wordzie.
Wspomnianego Della U2725QE miał ktoś przyjemność testować, używać?
Zacząłem czytać recenzje na rtings.com (podobno recenzje robione przez inżynierów, rzeczywiście są dość rozbudowane i szczegółowe) i wychodzi na to, że najlepsze do pracy biurowej są monitory gamingowe QD-OLED i WOLEDY 3840x2160 ale kurcze, mam telewizor QD-OLED i szczerze nie wyobrażam sobie pracować z tekstem na tego typu matrycy dłuższy czas, pytanie czemu im z testów wychodzi wysoka ocena do takiej pracy? Z matryc IPS wysoko u nich jest np Acer Nitro XV275K, który też jest gamingowy ale świetnie wypada w testach pracy biurowej - kusi z uwagi na wysokie odświeżanie ale pewnie będzie tak beznadziejny jak mój HP, jeśli chodzi o pracę w excelu/wordzie.
Wspomnianego Della U2725QE miał ktoś przyjemność testować, używać?
Do pracy najlepsze są monitory z dobrej jakości matrycami i elektroniką (np. seria NEC EA), dzięki czemu obraz jest łagodny dla oczu.
Do monitorów dla graczy wkładane są najgorszej jakości matryce i układy sterujące, bo dla 99,9% ich użytkowników nie oczekuje łagodnego dla wzroku obrazu, tylko mocnych, żywych kolorów i ew. wysokiego odświeżania.
W Twoim wypadku najbezpieczniejszym zakupem będzie EA272U, który po poprawnym ustawieniu nie powinien drażnić Ci oczu.
Do monitorów dla graczy wkładane są najgorszej jakości matryce i układy sterujące, bo dla 99,9% ich użytkowników nie oczekuje łagodnego dla wzroku obrazu, tylko mocnych, żywych kolorów i ew. wysokiego odświeżania.
W Twoim wypadku najbezpieczniejszym zakupem będzie EA272U, który po poprawnym ustawieniu nie powinien drażnić Ci oczu.
- gajosr
W U2725Q ma filtr niebieskiego światła którego nie można wogóle regulować ani wyłączyć, to poniekąd wpłynęło też na moją ocenę i decyzję o zwrocie - nie mogłem go wykalibrować tak aby barwowo spinał się z MacBookiem i starym Dellem. Jeśli Ci nie zależy na 'kolorze' to nie będzię to dla Ciebie argument przeciw. Odświeżanie 120Hz było odczuwalne przy przeglądaniu sieci - tu akurat plus dla U2725QE. Załączam kilka poglądowych fotek jak wyglądał obraz z U2725QE vs P2715Q vs Macbook Pro 2015 (w tym podświetlenie w ciemności) i raport z weryfikacji ccProfiler. Może coś Ci się przyda. U2725QE to ten z lewej - wąskei ramki.
Nad EA272U też się zastanawiałem/zastanawiam...
Ps. miałem po tym Dellu jeszcze HP S7 Pro 727pk - ale też go zwróciłem - przyczyny podobne do U2725QE + matowa matryca bardziej refleksyjna niż te oba Delle. HP miał za to mniejszy backlight bleed niż Dell ale za to bardziej nierównomierne podświetlenie.
Miałem Della U2725QE w domu przez 3 dni... ale go zwróciłem. Dla mnie kryteriami 'Za:' były dobre pokrycie sRGB/P3, Thunderbolt4 i 120Hz. Nie zatrzymałem go bo po pierwsze w porównaniu do mojego starego Della P2715Q nie czułem zysku a wręcz regres jeśli chodzi ogólną jakość obrazu. Większy backlight bleed, inny/gorszy IPS Glow. Kontrast 3000:1 - tu liczyłem, że ta lepsza czerń będzie deal breakerem ale nie mogłem się do niej przyzwyczaić, może za krótko próbowałem. Pracuje co dzień po min. 8h przed monitorem często używając konsoli SSH (czarne tło, biały tekst) i miałem wrażenie, że stary Dell lepiej działał mi na oczy.
W U2725Q ma filtr niebieskiego światła którego nie można wogóle regulować ani wyłączyć, to poniekąd wpłynęło też na moją ocenę i decyzję o zwrocie - nie mogłem go wykalibrować tak aby barwowo spinał się z MacBookiem i starym Dellem. Jeśli Ci nie zależy na 'kolorze' to nie będzię to dla Ciebie argument przeciw. Odświeżanie 120Hz było odczuwalne przy przeglądaniu sieci - tu akurat plus dla U2725QE. Załączam kilka poglądowych fotek jak wyglądał obraz z U2725QE vs P2715Q vs Macbook Pro 2015 (w tym podświetlenie w ciemności) i raport z weryfikacji ccProfiler. Może coś Ci się przyda. U2725QE to ten z lewej - wąskei ramki.
Nad EA272U też się zastanawiałem/zastanawiam...
Ps. miałem po tym Dellu jeszcze HP S7 Pro 727pk - ale też go zwróciłem - przyczyny podobne do U2725QE + matowa matryca bardziej refleksyjna niż te oba Delle. HP miał za to mniejszy backlight bleed niż Dell ale za to bardziej nierównomierne podświetlenie.
Dzięki za opinie o Dellu, rzeczywiście backlight bleed ogromny. Kolory nie są dla mnie problemem, potrzebuję jedynie aby tekst na białym tle excela, worda, pdf czy przeglądarki był jak najbardziej przyjazny dla oczu.
Czy w swoim egzemplarzu U2725QE słyszałeś piszczące cewki? Ludzie na reddicie strasznie na to narzekają, że w niektórych przypadkach nie idzie wytrzymać.
Zwróciłeś mozę uwagę jaki był miesiąc produkcji Twojego egzemplarza (date produkcji można chyba sprawdzić za pomocą service tag)? Egzemplarze ze stycznia miały mniej problemów z piszczącymi cewkami niż wcześniejsze.
Czy w swoim egzemplarzu U2725QE słyszałeś piszczące cewki? Ludzie na reddicie strasznie na to narzekają, że w niektórych przypadkach nie idzie wytrzymać.
Zwróciłeś mozę uwagę jaki był miesiąc produkcji Twojego egzemplarza (date produkcji można chyba sprawdzić za pomocą service tag)? Egzemplarze ze stycznia miały mniej problemów z piszczącymi cewkami niż wcześniejsze.
- gajosr
Sprawdzałem czy te cewki piszczą bo też o nich czytałem ale nic takiego nie zaobserwowałem. Nawet po przystawieniu ucha z tyłu do monitora nie było tego słychać. Siedziałem w cichym pokoju późno w nocy i nic mi nie przeszkadzało. Ale to może być tak że się objawia w specyficznych warunkach i po podpięciu większej liczby urządzeń do portów monitora.
Monitor datę produkcji miał z Grudzień 2024.
Co do back light bleed to przy normalniej pracy w dzień był niezauważalny jedynie w sytuacjach typu YouTube nie na pełnym ekranie i z czarnym paskiem na dole w zaciemnionym pokoju/wieczorem/noc. Przecieki światła były tylko przy dolnej ramce monitora co widać na drugim zdjeciu.
Monitor datę produkcji miał z Grudzień 2024.
Co do back light bleed to przy normalniej pracy w dzień był niezauważalny jedynie w sytuacjach typu YouTube nie na pełnym ekranie i z czarnym paskiem na dole w zaciemnionym pokoju/wieczorem/noc. Przecieki światła były tylko przy dolnej ramce monitora co widać na drugim zdjeciu.