16 lip 2010, o 09:39 przez Zico
Witam,
Na początek powiem, że jestem nowy. Czytałem trochę o matrycach i ogólnie o monitorach trochę tutaj trochę tam. Planuje zakupić monitor cena na razie nie jest ustalona ale raczej coś do 2.000 zł bo na więcej to mnie nie stać. Nie czytałem całego tego tematu ale mniej więcej się orientuje.
Poszukuje monitora wielozadaniowego ponieważ będzie do pracy jak i do domu więc TN odpada na wejściu. Już precyzuję o co mi chodzi. Jestem informatykiem, potrzebuje ekran 22-24" o wysokiej rozdzielczości, zarówno do pisania aplikacji (tekst - czyli niezbyt wymagający) ale również do obróbki grafiki ( layout, zdjęcia). Wysoka rozdzielczość jest przydatna pod wieloma aspektami ale podam trywialną np żeby wygodnie się pracowało z wieloma aplikacjami w tle i mieć więcej miejsca na stertę ikon, Nie wiem czy wybrać stosunek 16:9 czy 16:10 ale raczej te drugie. Do pisania wcale nie jest wymagane bardzo dobre odzwierciedlenie kolorów natomiast w obróbce już raczej tak. Powiem tak nie potrzebuje aż tak dobrego s-ips możliwe że wystarczyłby dobry PVA, ponieważ nie drukuję utworzonych graficznych elementów (wizytówek itp). Odnośnie zastosowania domowego to tylko odnośnie filmów czyli czas reakcji powinien być w miarę dobry ale naszczeście to już nie jest barierą. Nie podoba mi się mianowicie odświeżanie w tych matrycach potrzebuję coś co pozwoli się mniej męczyć (co prawda jaskrawość też ma wpływ na meczenie ludzkiego oka) bo naprawdę bardzo dużo przesiaduje przed ekranem.
Jak widać potrzebuje coś co jest w miarę uniwersalne (ustawialne - menu) i w miarę dobre. Byłbym bardzo wdzięczny za pomoc gdyby ktoś rozważył mój problem żebym nie musiał rezygnować z tego co potrzebuję. Dziękuje z góry też za podanie odpowiednich modeli. Może radzicie żeby jeszcze poczekać z parę miesięcy na coś lepszego?