Michal napisał(a):Nabyłem sobie taką prostą drukareczkę Epson Stylus Photo PX650 i chciałbym ją jak najlepiej skalibrować i oprofilować pod kątem wydruku zdjęć
Pracuję na monitorze Eizo S2433WH i chciałbym jak najlepiej wykorzystać ten tandem.
Czy mogę prosić o informacje jak postępować krok po kroku? Jakiego/jakich kalibratorów/spectrofotometrów używać aby osiągnąć najlepszy efekt?
W kwestii formalnej: Drukarek, poza profesjonalnymi wyposażonymi w RIP, się nie kalibruje, tylko profiluje. Epson do swoich drukarek dodaje zwyczajowo profile do własnych papierów i proponuję korzystać właśnie z nich. Są naprawdę dobrej jakości i nie da się policzyć lepszych bez sprzętu i oprogramowania za minimum pięciocyfrową kwotę.
Problem niezgodności wyglądu zdjęcia z monitorem zazwyczaj dotyczy następujących scenariuszy:
1. Nieskalibrowany tor video (z monitorem włącznie).
2. Źle ustawiony system zarządzania barwą w komputerze.
3. Brak wgranych profili do drukarki lub nieumiejętność ich wykorzystania.
4. Nieoryginalne papiery, atramentu lub obie te rzeczy na raz.
5. Dowolna kombinacja powyższych przyczyn.
Proszę bardziej szczegółowo opisać swój warsztat, być może będzie można Panu pomóc. Proszę też pamiętać że samodzielne zgromadzenie najtańszych urządzeń i oprogramowania do tego co Pan opisał to koszt 2000-6000 zł. Czy jest Pan przygotowany budżetowo, oraz będzie Pan miał zaparcie aby trochę "podoktoryzować" się z zagadnienia? Kolor w cyfrowej ciemni to jest dość skomplikowany problem dla ludzi którzy nie mają z tym do czynienia zawodowo. Nie jest to klikanie "Next" w programie kalibracyjnym, choć pierwsze takie automatyczne kombajny już się pojawiają. Niestety są mocno ułomne. Zawsze pozostaje najprostsza możliwość, czyli zaproszenie technika od koloru do siebie i będzie wszystko zrobione za jednym posiedzeniem i przy okazji zostanie Pan przeszkolony jak tego wszystkiego właściwie używać. Gdyby reflektował Pan na taką wersję wydarzeń, proszę napisać skąd Pan jest, a ja podam kontakt do najbliższego lokalizacyjnie technika którego znam, mam zaufanie i który zrobi to dobrze.